Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Balkander: "Hennes karriär är ett segertåg"

Lotta Schelins karriär har utvecklats till ett enda långt segertåg. Pengar (jodå), titlar och utmärkelser tickar in i jämn takt. Här är en till, som Göteborgsfotbollens främste hittills.

Jag har varit hemma hos Lotta, på den tiden hon bodde på en långgata, redan var jämförd med Zlatan Ibrahimovic och drömde om ett liv som proffs.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det hade tisslats om USA, tasslats om en förlängning på Valhalla IP. Nu, efter fem ligatitlar i samma förening Kim Källström tillhörde i sex år, är lillasyster Schelin sedan länge Sveriges främsta fotbollsspelare och den ende som skulle tre- eller fyrdubbla publiksnittet på Kopparbergs/Göteborgs hemmamatcher vid en återkomst.

Fotbollsspelaren Lotta Schelin, som startade sin karriär i Kållereds SK och senare passerat både Hällesåkers IF och Mölnlycke IF är en unik blandning av spelförståelse, extrem snabbhet, känsla för mål och en varm personlighet.

Lika generös hon är mot alla utanför planen, lika kompromisslös är hon på. Trots över 200 mål i franska ligan, flest landslagsmål av alla, drösvis med både nationella och internationella medaljer har Charlotta Eva Schelin, som begick allsvensk debut som 17-åring för Landvetters IF, skärpan kvar.

Läs också: Schelin: "Rätt schyssta spelare på listan"

Det kommer alltså mer. Närmast i Kanada där Sverige i juni VM-spelar mot Nigeria, USA och Australien. Jag kommer bänka mig då och ser, med en nostalgisk tår från VM 2003 i ögat, fram emot ännu ett dramatiskt succé-VM på den nordamerikanska kontinenten.

Det är ju dit svenska fotbollslandslag åker för att skriva historia och få fart på intresset hemmavid. Det märktes tydligt för herrarna mellan 1994 och 1995, det blev ännu tydligare för damallsvenskan mellan 2003 och 2004.

Lotta Schelin är enligt min bedömning ihop med listtvåan Pia Sundhage de enskilt viktigaste individerna under den drygt 40 år långa landslagshistorien. Hur Sundhage, med sin breda göteborgska, spred glädje och framtidstro under 80-talet, och hur Schelin, med sin dialektalt något annorlunda göteborgska, tagit vid efter en glimrande Hanna Ljungberg-generation.

Läs också: Lista: Göteborgs bästa damspelare

Nu har just de två huvudansvaret för det svenska guldgrävandet i Kanada.

Har ni Pia som etta? Pia Sundhage, själva sinnebilden för svensk damfotboll sedan mitten av 70-talet, som avgjorde straffsparkstävlingen mot England i EM-finalen 1984, som vann dubbla OS-guld som tränare för USA och som har sjungit Bob Dylan på en Fifa-gala.

Med all respekt, konkurrensen är hårdare i dag.

Därför är Lotta Schelins löpningar mellan franska, svenska och övriga försvarare det mest imponerande den göteborgska fotbollen skådat.

Någonsin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.