Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bakterier och flamskyddsmedel i korv

För mycket salt och fett, höga halter av bakterier samt flamskyddsmedel. Det innehåller flera vanliga svenska grillkorvar som Testfakta låtit analysera.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Testfakta bad laboratoriet Eurofins i Nantes i Frankrike att analysera åtta olika fabrikat av svensk grillkorv. Resultatet presenteras i flera tidningar på lördagen. Högst var salthalten i Euroshoppers korv som innehöll 3,2 gram salt per 100 gram.

-Det är jättemycket, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till Testfakta. Det är självklart inte bra att äta för ofta.

När det gäller bakterier utmärkte sig Änglamarks ekologiska grillkorv, i vilken laboratoriet hittade hela 110 miljoner olika bakteriekolonier. Alla behöver inte vara skadliga, men Änglamark bör absolut se över sina rutiner, enligt Livsmedelsverket.

Samtliga korvar innehöll också spår av flamskyddsmedel, som vid långvarig exponering kan ge allvarliga hälsoeffekter, enligt forskare. Halterna var dock låga.