Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Backman blir ny tränare i Öis

1998 var Bosse Backman en sparkad man. 2010 är han tillbaka i Öis. – När det går dåligt för något man tycker om får man rycka in och hjälpa till, säger den nya tränaren.

När det är ekonomisk kris vänder Öis ansiktet mot sina bekanta. Säkerligen höjdes många ögonbryn när före detta Öisaren, Bosse Backman, presenterades som ny man på tränarposten i går på Öis-gården.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Från början tog klubben kontakt med mig för att hjälpa till att hitta en ny tränare. Men så blev det ju inte, säger han.

– Jag är uppfödd med Öis och de har alltid funnits med i någon mening. Med gällande förutsättningar hade jag aldrig gjort det här i en annan klubb än Öis.

1998 fick Bosse Backman sparken från Öis och efterträddes av Erik Hamrén. Och senast Backman hade ett jobb som fast fotbollstränare var 2000, när han hade huvudansvaret för Trollhättan. Men nu är han tillbaka på hästen igen.

– När det går dåligt för något man tycker om får man rycka in och hjälpa till. Men vi måste vara realistiska och ödmjuka och inse Öis situation. Vi har i dagsläget ingen trupp, så att börja snacka om spelsystem är alldeles för tidigt. Nu gäller det att få ihop ett gäng som är bra tränat.

Spekulationerna har gått vilda. Kållereds succétränare Roberto Jacobsson var länge ett hett namn att ta över efter Janne Carlsson. Det snackades även om före detta malmöiten Hans Gren. Men nu blev det alltså inte så. Enkelt gissat är att det rör sig om en ekonomisk fråga. Öis betalar sin nya tränare 25 000 kronor i månaden.

– Det är en division fem-lön, skojar Backman. Men det är inte så att jag gör det för pengarna. Jag gör det för utmaningen. Förutsättningarna för att jag skulle tacka ja var att jag skulle få välja mina medarbetare på egen hand.

Och det fick han. Det självklara valet var den gamla parhästen Bengt Kristensson. De har känt varandra sedan mitten av 70-talet och arbetat tillsammans i allsvenskan med Frölunda.

– Jag älskar när det är svåra uppgifter och vi vet ju om förutsättningarna. Men sedan känner jag och Bosse varandra såpass bra att vi kommer göra ett bra jobb, säger Kristensson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.