Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Babyboom i Göteborg spräcker prognoser

Barnafödandet fortsätter att spräcka alla prognoser. Sannolikt föds över 8 000 barn i Göteborg i år. Trycket på förskolan ökar nästa år.

Historiskt sett dämpar lågkonjunkturer barnafödandet men så ser det inte ut den här gången. I Sverige föddes drygt 59 000 barn under första halvåret 2010, närmare sex procent fler än motsvarande tid året före. Och i Göteborg var antalet nollåringar, de som fötts under året, vid halvårsskiftet närmare åtta procent fler än 1 juli 2009.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Under båda kvartalen i år har det fötts fler än 2000 barn. Det lutar åt att det kommer att finnas 7800-7900 barn födda 2010 i Göteborg vid årets slut, säger Lutz Ewerth, vid stadskansliets statistikgrupp.

Det är 300-400 barn fler än i den befolkningsprognos som togs fram i början av året.

- Vi har underskattat antalet nollåringar i år liksom de senaste åren. Det är vi inte ensamma om. Vi räknade med att ökningen skulle dämpas, inte minst beroende på den ekonomiska krisen, men det fortsätter att födas väldigt många barn, säger Lutz Ewerth.

För kommunen påverkas barnomsorgen först av barnafödandet. 300 barn fler än väntat som vill har förskola eller pedagogisk omsorg för sina barn innebär att det nästa år kommer att behövas över 1000 nya platser enbart för att kommunen ska klara att erbjuda plats inom skälig tid till alla familjer som önskar det. Det är något som Göteborgs Stad inte klarat av, i alla fall inte året runt, något år sedan lagkravet infördes år 1994.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.