Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En undersökning på Lunarstorm visar att bötning är vanligt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bötning vanligt bland ungdomar

Närmare 40 procent av Sveriges ungdomar har själva blivit utsatta eller känner någon som har blivit utsatt för bötning. Det är många fler än man tidigare trott. Det visar en undersökning bland 82 000 ungdomar på Lunarstorm.
- Oj! Det var en hög siffra. Det visar att vi har missbedömt läget, och att det är vanligare vi tror. Att det är så jävligt ... säger Even Magnusson spontant när han får höra vad undersökningen gett för resultat. Han är chef för Göteborgs ungdomspoliser.

- Det här ska vi absolut ta upp och diskutera med kollegorna i Malmö och Stockholm. Att nästan var tionde ungdom har varit utsatt, det hade jag inte gissat, säger Even Magnusson.

För ett år sedan avslöjade GP en utbredd bötningskultur bland Göteborgs tonåringar. Vi berättade hur ungdomar använde maffiametoder för att tvinga till sig pengar, kläder eller andra saker från jämnåriga. Tillvägagångssättet är en exakt kopia av de etablerade kriminella gängen i Göteborg.

Inför sitt examensarbete frågade juriststudenterna Jerker Hällqvist och Dan Eliasson om det var något problem som polismyndigheten ville ha utrett. Svaret från polisledningen löd: Bötning. Vi vill veta hur utbrett det är. Jerker Hällqvist och Dan Eliasson tog hjälp av Lunarstorm och lade i ett dygn ut frågan "Har du varit utsatt för bötning?" i ett dygn på sajten.


Chockade över resultatet
Strax under tio procent av ungdomarna som svarade sa att de hade personliga erfarenheter av bötning. Om man dessutom räknar med alla som visste någon som hade blivit utsatt, blir siffran närmare 40 procent.

- Vi blev nog själva lite chockade över resultatet. Och att det såg likadant ut över hela landet, säger Dan Eliasson.

Bötning som fenomen är hittills nästan bara uppmärksammat i Göteborg och Dan Eliasson och Jerker Hällqvist trodde först att termen skulle vara ett typiskt lokalt uttryck. Att det inte fanns någon annanstans.

- Vad vi har kunnat se så finns det här beteendet överallt, men även termen bötning. Och det märks också i siffrorna, säger Jerker Hällqvist.

"Med bötning menas här att bli tvingad till genom hot eller våld att ge pengar, sak (mobil eller mp3-spelare) eller utföra något till/för någon/några som ersättning för en verklig eller påhittad skuld."


Bötning vanligt i Skåne
Skåne ligger högst i statistiken. Där uppger tio procent av de svarande att de själva har blivit bötade.

- Hos oss kallar vi det personrån, men vi ser ju att det inte alltid handlar om pengar. Det är kränkningen man är ute efter i vissa fall. Till exempel kanske flera personer tvingar någon att ta av sig skorna och går i väg med dem och ställer dit sina egna gamla skor i stället, säger Thomas Albinson, chef för Malmöpolisens spaningsrotel och den så kallade rånkommissionen.

Han kallar det för personrån. Men säger att andra brottsrubriceringar också kommer ifråga. Till exempel utpressning och försök till utpressning, olaga hot och bedrägeri. Bötning är ungdomarnas egen benämning och Thomas Albinson säger att han inte har hört uttrycket i Malmö.

I Göteborg ser myndigheterna att ungdomarnas bötning är en kopia av de etablerade kriminellas utpressning. Tillvägagångssättet är det samma.

Liknande erfarenhet har man i Malmö. Thomas Albinson säger att det ofta är flera ungdomar som ger sig på en ensam, svagare kille. Hotar med våld eller andra saker och ser till att få det man vill ha.

- Men det kan vara fem personer den ena gången som begår brottet tillsammans, nästa gång är det en annan konstellation. Men det finns likheter med gäng, det gör det, säger han.


Skolan blundade
Even Magnusson i Göteborg säger att han tidigare tyckte att skolan och vuxenvärlden verkligen blundade för bötning innan det uppmärksammandes. Riktigt så är det inte längre i Göteborg. Och han har hela tiden varit säker på att bötning inte är någon lokal företeelse, att problemen är lika stora i till exempel Malmö och Stockholm.

Ungefär 30 procent av dem som uppgav att de varit utsatta för bötning i undersökningen svarade också att de hade anmält brotten för polisen.

Det är mycket färre tjejer som blivit bötade, och det är också färre tjejer som anmält saken för polisen.

- De riskerar att få betala med sin kropp. Vi vet att det förekommer och det blir en dubbel förnedring för tjejen om hon till exempel tvingas till en avsugning. Hon låter hellre bli att anmäla, säger Even Magnusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.