Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Böter för fildelning

En 25-årig man från Värmdö döms av Nacka tingsrätt till böter för brott mot upphovsrättslagen. Han ska betala dagsböter på 6 000 kronor, anser rätten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mannen har laddat ner filmer med så kallad torrent-teknik, vilket enkelt uttryckt betyder att medan en film laddas ner delas den också med andra användare.

Han har själv sagt att han delat film, men på mycket låg hastighet och enbart under nedladdningen.

Åtalet avser 51 gärningar - 60 filmer, men vissa laddades ner samtidigt - och det borde rätten ha tagit hänsyn till, menar kammaråklagare Fredrik Ingblad.

-Det är som att gå in en gång i veckan under ett år och snatta i en butik. Ingen domstol skulle döma det som en enda gärning. Att i det här ärendet ge en påföljd på 120 dagsböter, det är felaktigt, säger han till TT.

Det här är det första fildelningsärendet mot en enskild användare där torrent-teknik använts sedan en 15-årig pojke fällts i hovrätten.

Onsdagens dom kommer att överklagas, enligt Ingblad, som hade yrkat på villkorlig dom och anser att straffet borde blivit hårdare.

-Jag måste få en praxis om detta i hovrätten. Som jag läser det bedömer tingsrätten det här som en enda gärning, säger han.