Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Börsen i Tel Aviv fick stänga

Den israeliska börsen i Tel Aviv avbröt handeln sedan börsen fallit med 6 procent under söndagens handel, uppger lokala medier enligt AFP.

Västvärldens ledare satt i helgen fastklistrade vid telefonerna i krissamtal. Allt nervösare marknader vill ha besked om åtgärder som kan minska skuldbergern i eurozonen och mildra effekterna av USA:s sänkta kreditbetyg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Handeln på Tel Aviv-börsen återupptogs efter en halvtimme, sedan den stoppats på grund ett kraftigt ras under söndagsförmiddagen svensk tid. Börsen i Dubai föll också under söndagens inledande handel.

Efter en svart börsvecka då det globala börsvärdet minskade med 2,5 biljoner dollar måste nu politiker och andra beslutsfattare visa att väst både har vilja och förmåga att minska redan enorma och växande statsskulder.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy, ordförande i G7/G20-grupperna där världens ledande ekonomier ingår, var en av många som tillbringade helgen med krissamtal. Bland annat samtalade han med brittiske premiärministern David Cameron inför en väntad telefonkonferens med G7-ländernas finansministrar. Källor uppgav att den hade startat vid midnatt, natten till söndagen, medan en japansk regeringskälla sade att tidpunkten återstår att bestämma.

Överraskning viktigt

Japans biträdande finansminister Fumihiko Igarashi bekräftade dock inte att konferensen ska äga rum.

– På valutamarknaderna är det viktigt med överraskning, så jag tror inte att det är någon god idé att berätta någonting i förväg.

Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg riskerar att åtminstone på kort sikt skaka om marknaderna globalt och driva upp lånekostnader. Det kan även göra att en uthållig återhämtning är i farozonen.

USA:s president Barack Obama uppmanade därför kongressens ledamöter att lägga partipolitiken åt sidan och i stället koncentrera sig på att få ordning på statsfinanserna och samtidigt stimulera den stagnerade ekonomin.

På marknaderna betraktas dock skuldkrisen i eurozonen med ännu större oro, och på söndagen planerar Europeiska centralbanken (ECB) att hålla en telefonkonferens. Marknadsaktörernas drömbesked är att banken åter ska börja köpa spanska och italienska statsobligationer, men ECB:s styrande råd är splittrat i frågan.

Politisk strid om euron

Sprickan visar enligt investerare att det finns politisk oenighet om eurons roll. Framför allt tyska företrädare vill se fler konkreta krisåtgärder i Italien och Spanien innan några löften om köp kan ges. Risken med att vänta är dock att förtroendet för det europeiska banksystemet kan sjunka ytterligare, och om räntorna på italienska statsobligationer stiger ännu mer kan de bli osäljbara.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, vars höger-center-regering försvagats av inre strider, utesluter dock att tidigarelägga valen för att undvika panik på marknaderna.

– Det har aldrig varit något alternativ, säger han.

G20 i krismöte

På morgonen bekräftade Sydkoreas biträdande finansminister Choi Jong-Ku att G20-länderna hade en telefonkonferens på söndagsmorgonen, rapporterar Reuters. Diskussionerna handlade enligt honom om skuldkrisen i eurozonen och Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg.

Choi tillade att Sydkorea har full tilltro till amerikanska statspapper, trots att S & P sänkt betyget med ett steg från den högsta nivån AAA till AA+.

– Det finns inget alternativ som ger sådan stabilitet och likviditet, sade han.

Ministern avstod från att utveckla hur samtalen hade förts.

Sydkorea har en stor andel av valutareserven placerat i amerikanska statsobligationer.

"Har gjort felaktiga analyser"

Den tidigare brittiske premiärministern Gordon Brown riktade på söndagen kritik mot bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy i samband med den pågående ekonomiska krisen i eurozonen. Brown, som länge var Storbritanniens finansminister, ansåg att de två hade försämrat läget i den kris som han ansåg varit "förutsägbar".

"Svårare ekonomiska, sociala och politiska våndor väntar så länge som eurozonen undviker de stora problemen" skrev Brown i en debattartikel i tidningen Independent on Sunday. Han betraktade det senaste toppmötet med eurozonens ledare som ett misslyckande, "en bortkastad möjlighet, en möjlig vändpunkt som missades".

I den skarpa kritiken påstod Brown att de politiska ledarna gjort felaktiga analyser som ledde till felaktiga beslut.

"Även om förbundskansler Merkel och president Sarkozy fick till stånd en uppgörelse i Bryssel i juli som innebar att Grekland blev solitt, så offrades ekonomiska nödvändigheter för att nå en politisk utväg."

Han menade också att helgens telefonsamtal mellan regeringschefer och finansministrar inte kan rädda eurozonen ur krisen.

"Och nu kan inget antal av helgsamtal lösa vad som är en finansiell, makroekonomisk och fiskal kris blandat i ett" skrev Gordon Brown.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.