Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Böneutrop från minaret kan godkännas

Moskén i Fittja söder om Stockholm kan få klartecken till böneutrop från minareten. Det är första gången i Sverige den möjligheten ges, skriver tidningen Dagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En majoritet i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun rev i veckan upp en bestämmelse i detaljplanen inför moskébygget 1994 om att inga böneutrop får ske från minareten. Kristdemokraterna var det enda partiet som motsatte sig beslutet. Enligt Islamiska föreningen i Botkyrka handlar det om ett kort böneutrop per vecka, inte fem gånger om dagen som är normalt i muslimska länder.

Stefan Dayne, KD-ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, pekar på en paragraf i en lokal ordningsföreskrift: "Propaganda eller andra budskap som riktar sig till personer på offentliga platser, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten."

-Vi är för religionsfrihet. Vi är för yttrandefrihet. Och vi har inget emot muslimerna. Men vi tycker inte att det hör till den kommunala kompetensen att bedöma böneutrop. Det är ett meddelande som proklameras och som kan kränka andra grupper och därför anser vi att det här är en polisfråga, säger han till Dagen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är inte insatt i det specifika fallet, men har en allmän åsikt om böneutrop.

-Jag tycker inte att det är konstigt, det är en del av religionsutövningen. Men det är också så att det ska fungera i det omgivande samhället. Det ska fullmäktige göra en bedömning av, säger han till TT.

Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen, lämnade i januari in ett medborgarförslag om böneutrop. Sedan samhällsbyggnadsnämnden konstaterat att det inte finns formella hinder för böneutrop, ska frågan upp i Botkyrkas kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Om beslutet står fast kan det bli ett prejudikat för liknande fall, skriver Dagen.

Enligt Anna Herdy (V), första vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är det oklart om böneutrop kräver polistillstånd.

-Det finns ännu ingen plats i Sverige där det finns böneutrop. Vi har inte uttalat oss om det behövs polistillstånd eller inte, säger hon till TT.

I sitt svar på medborgarförslaget har nämnden inte heller tagit ställning till de tre alternativen för böneutrop: varje fredag i samband med fredagsbönen, första fredagen varje månad, två gånger per år.

Nästa steg i processen är att kommunstyrelsen den 8 oktober uttalar sig om svaret från samhällsbyggnadsnämnden och förra veckans likaledes positiva svar från miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ett avgörande är att vänta den 25 oktober i kommunfullmäktige.