Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Böneutrop även i Göteborg?

Moskén i Fittja har fått klartecken för böneutrop från minareten. Nu ligger Göteborgs moské i startgroparna.

Moskén invigdes förra sommaren och ligger vid Ramberget på Hisingen. Imamen Abdul Rashid Mohammed välkomnar beslutet i Fittja.

- Absolut, bönen blir inte fullkomlig utan böneutropen. Det är en religiös tradition som har funnits lika länge som islam och borde vara en rättighet för alla moskéer. Nu ska vi lyfta frågan så snart som möjligt, säger han.

Till en början vill han ha böneutrop i samband med fredagsbönen och islams viktigaste högtider, fastemånaden och vallfärden.

- Det är klart att detta måste ske i samråd med våra grannar men utropen når inte längre än kyrkklockorna och varför ska vi särbehandlas? Vi har respekt för att Sverige har en kristen tradition och vi hoppas att folket är moget nog att förstå oss nu i det moderna pluralistiska samhälle vi lever i.

I framtiden är förhoppningen att böneutropen kan komma tätare.

- Fem gånger om dagen är normalt för muslimer och det sker i alla moskéer i hela världen, bortsett från de flesta länder i Europa, men eftersom vi bor i stad kan vi börja med fredagarna och våra viktigaste högtider, säger han.

Klartecken för Fittja

Beslutet att moskén i Fittja, söder om Stockholm, får klartecken till böneutrop är det första i sitt slag i Sverige, enligt tidningen Dagen.

Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen, lämnade i januari in ett medborgarförslag om böneutrop. Sedan samhällsbyggnadsnämnden konstaterat att det saknas formella hinder för böneutrop, ska frågan nästa månad upp i Botkyrkas kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Kristdemokraterna var det enda partiet som motsatte sig beslutet.

–  Vi tycker inte att det hör till den kommunala kompetensen att bedöma böneutrop. Det är ett meddelande som proklameras och som kan kränka andra grupper och därför anser vi att det här är en polisfråga, säger KD-ledamoten Stefan Dayne till Dagen.

I sitt svar har nämnden inte heller tagit ställning till de tre föreslagna alternativen för böneutrop: varje fredag i samband med fredagsbönen, första fredagen varje månad, två gånger per år.

Enligt Ismail Okur ligger moskén 700-1 000 meter från närmaste bostadsområde.

– Så det kan ju inte störa någon, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.