Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Både göteborgare och lokalbefolkning är välkomna”

Den gångna sommaren var den första som Vår Gård höll öppet sedan starten för nästan hundra år sedan. Pandemin tvingade fram en snabb förändring förra våren. Den etablerade konferensanläggningen kompletterades med utbyggd hotellkapacitet med bland annat vincafé, relaxavdelning och co-spaces.

Effekten av förändringen har gjort Vår Gård till en mer öppen och inkluderande anläggning som uppskattats mycket av lokalbefolkningen. Här kan de droppa in för en fika, lunch eller ta en drink i det nya Vincaféet när som helst. För att göra hotellet mer anpassat för privatgäster har även enkelrum byggts om till små dubbelrum och bastun har fått en skön relaxavdelning.

– Visst var det motigt när allt bromsade in, säger Frida Janneson, marknadskoordinator, men vi bestämde oss för att gasa i stället. Vi använde tiden till att renovera, bygga om och anpassa oss till nya grupper, och vi fick snabb och positiv respons från lokalbor och långväga resenärer.

Hon är övertygad om att breddningen av utbudet kommer locka både konferensgäster och privata sällskap framöver.

– Det har varit avgörande för vår överlevnad och att se nya gäster hitta hit har betytt väldigt mycket. Det blev ett kvitto på att vi var på rätt väg, säger Frida.

Fransk inspiration, kungliga bad och utbildning

Det tog bara någon vecka att ställa om från stora konferenser till privatgäster och weekendkoncept. Det kan låta smått revolutionerande. Men på sätt och vis är Vår Gård i ständig förändring, så har det sett ut genom historien.

Det började med herrarna Wallenberg och Ernst Thiel som varit på franska Rivieran med sina familjer. De inspirerades av den franska kusten och den glamorösa livsstilen och beslöt att bygga en liknande badort hemma i Sverige. Saltsjöbaden invigdes våren 1893 av Oscar II. Kungen själv tillbringade flera somrar på platsen.

Kooperativa förbundet köpte området 1924 för att bedriva utbildning och kursverksamhet. Rektor Harald Elldin och hans pedagogik för vuxenutbildning blev vida känd. Han kombinerade affärsmannaskap med kreativa upplevelser och lät människor ta del av konst och estetik. Än idag lever hans värderingar kvar på Vår Gård.

– Nu när vi är mer öppna för omvärlden kan fler få möjlighet att uppleva vår fantastiska konst, arkitektur och spännande historia, berättar Frida.

En inkluderande plats inne och ute

Vår Gård äger fortfarande mycket mark runt omkring byggnaderna, där en alldeles egen ö också ingår. I somras kunde man boka ett friluftspaket med valfri logi; tältövernattning på ön eller hotellrum. Närheten till hav och natur uppskattas året om och strandområdet med brygga och bastu används flitigt även under vintern för kallbad och långfärdsskridskor.

–Det här vill vi utveckla mer, säger Frida. Många vill uppleva naturen, men ändå ha tillgång till alla bekvämligheter. Kombinationen blir oslagbar.

En stor del av verksamheten omfattas av ett ständigt pågående hållbarhetsarbete ur både ett miljö- och mänskligt perspektiv.

– Genom alla år har vi hållit fast vid värden som omtanke, engagemang och hållbarhet, säger hon. Vi vill att det ska genomsyra vad vi serverar på faten och hur vi bemöter varandra, men också hur vi sköter om husen och naturen här omkring.

– Ett exempel är att vi planterar ett träd när gästen hoppar över städningen av rummet. Vi försöker hela tiden hitta på konkreta saker som ökar hållbarheten.