Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bättre bonus alliansens morot till föräldrar

I dag presenterar alliansen sitt familjepolitiska program. En jämställdhetsbonus för småbarnsföräldrar på max 13 500 kronor ingår.

Däremot finns det, enligt vad GP erfar, ingenting om Kristdemokraternas krav på höjt vårdnadsbidrag i dokumentet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns sedan ett år en jämställdhetsbonus för småbarnsföräldrar. Men systemet anses vara mycket krångligt, även av den ansvariga myndigheten, Försäkringskassan. Förutom att systemet är krångligt får föräldrarna bonusen långt i efterhand. Många föräldrar har därför valt bort att utnyttja det.

Nu vill den familjepolitiska alliansgruppen, som letts av Stockholmsmoderaternas socialborgarråd Ulf Kristersson, att jämställdhetsbonusen skall reformeras. Det är i synnerhet Folkpartiet som tryckt på för att få igenom förslaget.

Reformen skulle inte kosta någonting, eftersom det redan finns en bonuspott i budgetarna, som alltså inte utnyttjats fullt ut.

Ett föräldrapar som delar vårdnaden helt lika får 13 500 kronor. Tanken är också att ingen av föräldrarna skall kunna blockera den andra från att vara föräldraledig.

Någon diskussion om kvotering mellan föräldrarna lär inte ha förekommit i gruppen. I stället har alliansens familjepolitiska grupp valt ”att erbjuda morötter åt nyblivna föräldrar”.

Kristdemokraternas krav på att vårdnadsbidraget skall fördubblas till 6 000 kronor och göras tvingande för kommunerna är inte med i gruppens förslag. Det lär ha gjorts försök från KD-håll att få med det i slutdokumentet. Men kravet kunde avslås på formella grunder, eftersom det låg utanför arbetsgruppens uppdrag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.