Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Vi vill vara mobiloperatören med det lilla extra. En operatör som levererar den där ”wow”-känslan, säger Lisa, som tillsammans med sin bror John startade mobiloperatören Fello för snart tio år sedan.
– Vi vill vara mobiloperatören med det lilla extra. En operatör som levererar den där ”wow”-känslan, säger Lisa, som tillsammans med sin bror John startade mobiloperatören Fello för snart tio år sedan.

Bästa tipsen: Så slipper du dyr mobilräkning under semestern

Den här sommaren är det många som reser utomlands för första gången på länge. Och förutom biljett, vaccinspruta och solskydd kan det vara bra att även se över vad som gäller för mobilsamtal och surf.
– Ofta ringer folk till oss när det redan är för sent, säger Lisa Axelberg från mobiloperatören Fello.

De allra värsta historierna, om svenskar som kommit hem till en telefonräkning på tiotusentals kronor, hör tack och lov till just historien. För att skydda konsumenterna införde EU för några år sedan nya telekomregler. Nu finns ett kostnadstak som gör att roamingen blockeras när man uppnått 650 kronor.

Men även i dag kan det vara bra att veta vilka kostnadsfällor som finns och hur du undviker dem. Lisa Axelberg från Göteborg är en av mobiloperatören Fellos grundare. Här följer hennes viktigaste råd och tips för att undvika den saltade räkningen efter resan.

Att tänka på innan du reser:

Börja med att kontrollera om ditt abonnemang är spärrat för utlandstrafik. Kontakta gärna din mobiloperatör om du är osäker på om spärren är aktiverad eller inte. Vissa abonnemang är spärrade för roaming trots att det är fritt inom EU och EES.

Reser du till länder utanför EU/EES kan det vara klokt att ta reda på vad det kostar att använda din telefon i just det landet.

– Datauppkopplingar kan vara dyra och för att undvika att telefonen kopplar upp sig utan din vetskap kan det vara en bra idé att stänga av dataroaming i nätet.

Be operatören stänga av om du ska resa utanför EU/EES, säger Lisa.

Stäng av röstbrevlådan

En annan sak att komma ihåg när du reser utanför EU/EES är att stänga av röstbrevlådan. Om någon lämnar ett röstmeddelande när du är på semester i London eller i Kalifornien så betalar du både för att ta emot och för att ringa upp.

Att tänka på under din resa:

Akta dig för så kallad båtroaming, eller satellit-uppkoppling, om du befinner dig på öppet vatten. Det kan kosta mer än du räknat med. Lisas råd är att sätta telefonen på flygplansläge och koppla upp dig via båtens wifi, som oftast är gratis.

– När du står där på Danmarksbåten, till exempel, så vet du inte vilket nät din telefon kommer att använda. Det kan bli dyrt innan du förstår att den i själva verket använder sig av en satellit som båten just kopplat upp sig mot. Vid sådana tillfällen rekommenderar jag att använda samtalsappar via wifi, säger Lisa.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Göteborgs egen mobiloperatör Fello

Roaming nära gränsen

Även på semesterresor till exempelvis Cypern eller Rhodos, som gränsar till stater utanför EU, gäller det att kontrollera vilken operatör du kopplas upp mot.

– Ställ in nätsökningen manuellt i stället för att telefonen söker automatiskt. Annars kan din mobil koppla upp sig mot Turkiet fast du är i Grekland. Det kostar mycket mer, säger Lisa.

Lisa och John Axelberg ville skapa ett abonnemang med full frihet. Resultatet blev Fello.
Lisa och John Axelberg ville skapa ett abonnemang med full frihet. Resultatet blev Fello.

När du kommit hem:

Var du noggrann med att avaktivera röstbrevlådan innan du åkte? Glöm då inte att slå på den igen när du är tillbaka från resan.

Vill hjälpa mobilanvändarna

Lisa och hennes bror John startade operatören de själva ville ha – utan krångliga villkor och finstilta texter. Med nära till kundkontakt via telefon, chatt och mejl. Sen idén till företaget föddes 2013 fortsätter Fello att vara ”den snälla, hjälpsamma och glada mobiloperatören”.

– Mitt bästa råd till dig som ska ut och resa är att lägga ifrån dig telefonen. Umgås med din familj och med dina vänner i stället – mobilen och vardagen finns kvar när du landar hemma, säger Lisa och ler.