Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vanlig router kan ha svårt att nå ut till husets alla hörn. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
En vanlig router kan ha svårt att nå ut till husets alla hörn. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Bästa meshen för trådlöst internet i hela huset

Det finns inget mer irriterande än glapp i internetuppkopplingen. Lyckligtvis har det kommit en smidig lösning: mesh! Här är ett test av fem olika produkter.

Om du har problem med att få ditt trådlösa nätverk att vara heltäckande och radiosignalerna har svårt att pressa sig igenom väggar, våningsplan och täta byggmaterial, så kan det vara på tiden att byta ut din hårt ansträngda router.

Om du vill se tabellen i ett större format klicka HÄR.
Om du vill se tabellen i ett större format klicka HÄR.

I samband med introduktionen av Smarta hem och alla nya IOT-produkter (Internet Of Things) är det särskilt viktigt med nätverkets stabilitet och täckning.

En vanlig router kan ha svårt att nå ut till husets alla hörn och även om man visserligen kan förlänga och förbättra täckningen med en extra ”extender” så komplicerar det allting ytterligare om man lägger till extra trådlösa nätverk till ekvationen.

Nej, då är det bättre att överväga ett så kallat mesh-system som sprider ett och samma nätverk runt i hela hemmet. Ett sådant är visserligen lite dyrare än en traditionell router, men glädjen över ett nätverk som är heltäckande är desto större. Tidskriften Ljud & Bild har testat fem produkter.

Så gick testet till

Varje mesh-system har testats i samma lägenhet, där enheterna har placerats på samma ställen – sovrummet (där uppkopplingen är fiber med 100/100 Mbit), vardagsrummet och hemkontoret. Rummen är avdelade med vanliga väggar men ut till hemkontoret, som ligger på andra sidan köket, är det betong i väggarna som försvårar täckningen enormt. En vanlig router når inte ut till hemkontoret alls om den står i sovrummet, där internet kommer in i lägenheten.

LÄS MER: Så får du ett robust och snabbt hemma-wifi

Varje system installerades med tillverkarens app. För enkelhets skull har samma SSID (namn på trådlöst internet) och lösenord valts, så att alla trådlösa enheter snabbt kopplats upp.

Tillverkarna anger samma hastighet för de två frekvensbanden: 2,4 GHz och 5 GHz. Detta har vi naturligtvis också testat. För detta har vi använt den välkända appen Speedtest, som finns till både Android och iOS, OSx och Windows.

LÄS MER: Så bygger du ut wifi-nätet enkelt

För rättvisans skull har vi använt flera enheter: Macbook Pro, iPhone 8+, Samsung Galaxy S9+ och OnePlus 6. Testet har utförts två gånger i varje rum.

TP-link Deco M5

Deco M5 är testets billigaste och man skulle därför kunna tro att TP-Link hade snålat in på något. Men tvärtom är systemet en väldigt positiv överraskning genom att vara enkelt att installera, ha bra täckning och ge fina möjligheter från den tillhörande appen. Ska du börja någonstans så kan du med fördel börja här.

Google WiFi

Google WiFi är en dyrare men väldigt användarvänlig lösning, som framför allt passar fint för de som aldrig har sysslat med hemnätverk förut. Det är otroligt enkelt att installera och du är snabbt online och har tillräckligt stor överblick hemnätverket i den tillhörande appen. Tyvärr är hastigheten inte riktigt lika bra som hos konkurrenterna när vi kommer ut i utkanten av nätverket, vilket också framgår av våra mätningar.

Asus Lyra Trio

Asus Lyra Trio ger ett snabbt och stabilt trådlöst internet som är enkelt att installera och använda. Det krävs inte inga tekniska kunskaper för att komma igång. Tyvärr blir det snabbt uppenbart att appen inte har lika stora möjligheter som hos ett par av konkurrenterna. Men precis som för Asus så blir betyget högt eftersom hastigheten och täckningen i hemnätverket är bra.

Netgear RBK50 – Orbi AC2200

Netgear Orbi är en bra men dyr lösning på ett problem som de flesta människor har råkat ut för: dålig wifi-täckning hemma. Det är enkelt att ställa in och ger bra hastighet i hela hemmet. Trots sin storlek vinner Orbi på sina anslutningar, med massor av WAN-portar och USB. På det området haltar konkurrenterna fortfarande efter lite, och det gör att Orbi har ett liten förprång i ett mycket jämnt startfält.

Linksys Velop

Linksys Velop är en dyr men intressant bekantskap. Tyvärr är det uppenbart att Linksys inte har tänkt lika mycket på användarvänliget som ett par av konkurrenterna och därför kan Velop vara en smula förvirrande upplevelse. Hastigheten är bra, men något tyder tyvärr på att firmware missar och orsakar problem. Det bör Linksys ta på allvar och få ordning på.