Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bästa brassarna - i Göteborg

Fotbollsfans från hela världen har invaderat Brasilien. Här är några som for därifrån och hamnade i Göteborg; rankade av GP:s utsände VM-resenär Mattias Balkander. Överst: En enastående frisparksskytt från Belo Horizonte.

1) Afonso Alves

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Öis 2002-03, 39 matcher, 23 mål

Den bäste brassen, inte bara i Göteborg, utan hela allsvenskan. Ta en titt på de mål han gjorde för Sällskapet mot Djurgården och IFK Göteborg (finns på Youtube) och förstå att det kom över 40 000 till Ullevi 2002. Lagkamraten Valter Tomaz Jr misstänker att Djurgårdens dåvarande målvakt Andreas Isaksson fortfarande är bitter över alla (åtta) insläppt mål mot just Afonso. Erik Hamrén var enligt säkra källor skogstokig på Afonso vid ett styrketest där spelarna skulle göra fem chins (armlyft) vardera. Afonso klarade inte en enda, varpå lagkamraten Johan Anegrund försökte lugna Hamrén med orden: Han kommer hysta in tolv mål i allsvenskan i stället. Afonso var aldrig särskilt bra på träning, däremot ofta hetast i match. Stannade kvar och sköt frisparkar efter VARJE träning på Öisgården.

I dag: Avslutade (?) karriären i qatariska Al-Gharafa i fjol. Har flyttat hem till Brasilien och Belo Horizonte.

2) Wanderson do Carmo

Gais 2007-12, 127 matcher, 44 mål

En av Gais mest omskrivna och hyllade spelare någonsin även om avslutningen (2012) inte gav några djupare avtryck. Gillade att köra bil, men saknade svenskt körkort, trots att Gais ville hjälpa honom att ta ett, och krockade flera bilar. På väg från Gaisgården vid ett tillfälle var uppmaningen extra tydlig. Du får inte köra bil förrän du har ditt svenska körkort. Varpå Wanderson satte sig i bilen och backade på Jonas Lundéns bil på parkeringen – och sedan körde därifrån. Beskrivs som världens gladaste kille, som också behövde och fick mycket hjälp med praktiska saker.

I dag: Spelar för ryska Krasnodar.

3) Aílton Almeida

Öis 2004-06, 63 matcher, 26 mål

Har barn ihop med svenska och dyker titt som tätt fortfarande upp i Göteborg. Bodde under sin tid i Öis i en lägenhet mellan Gamla Ullevi och Heden och sprang efter matcherna allt som oftast till Heden och spelade basket. Drömmen var att bli basketproffs. Han fick nöja sig med att bli cypriotiska Apoels bästa målskytt i Champions League säsongen 2011/2012. Är just nu i Brasilien och förbereder sig för den ryska omstarten.

I dag: Spelar för ryska Terek Groznyj.

4) Paulinho Guará

Öis 2002-2005, 83 matcher, 33 mål

Kom från Atlético Mineiro samtidigt som Afonso 2002 och beskrivs som extremt skötsam. Det var Paulinho som tog över grötkokandet i Öis efter Erik Hamrén när denne flyttade till Ålborg. Avslutade sin aktiva karriär i Portugal 2012. Djupt religiös. Har egen vers i Balladen om brassarna som enklast hittas på Youtube.

I dag: Skall lotsa TV4-tittarna och kanalens utsände Patrick Ekwall under VM med expertkunskaper om Brasilien.

5) Álvaro Santos

Öis 2009-11, 41 matcher, 17 mål

Gais 2011, 16 matcher, 6 mål

En av alla uppskattad person, beskriven som gentleman, rak och ärlig. Värvad till Sverige och Öis genom lagkompisen från tiden i Köpenhamn, Marcus Allbäck. En inte helt lyckad tid där Alvaro till slut var öppen med att han ville lämna Öis. Hamnade då på lån hos Gais, där han upplevdes som mycket framgångsrik.

I dag: Allsvensk i Helsingborgs IF.

6) Wilton Figueiredo

Gais 2005, 28 matcher, 15 mål

Ett sportsligt fynd som lockades till Gais för nästan inga pengar alls. Lämnade klubben redan efter en säsong och fick kritik för att ha gjort klart med AIK bakom Gais. Det sägs dessutom att han med flit drog på sig två gula kort i avslutningsmatchen mot Landskrona och struntade i att gå på festen. Senare svensk mästare med Malmö FF.

I dag: Spelar i danska ligan för Viborg.

7) Paulinho

Häcken 2007-10, 87 matcher, 37 mål

Häckens överlägset främste brasse genom tiderna. Gjorde stort avtryck och spåddes en lysande karriär – innan han bröt benet. Fick inte upp samma fart efter det. Erbjöds att gå språkkurser, men avböjde både svenska och engelska. Gjorde ovärdig sort i Örebro, där kontraktet bröts i förtid efter att Paulinho uteblivit från träning i tre veckor.

I dag: Spelar enligt obekräftad uppgift i brasilianska Serie B.

8) Valter Tomaz Jr

Öis 1997-2006, 2010-11, 157 matcher, 3 mål

Förste brassen i Sverige som kom direkt till Sverige från Brasilien. Bidrog till att öka antalet brassar i svensk fotboll genom att tala gott om Sverige och guida och stötta de brassar som kom hit. Bor fortfarande i Göteborg. Till Brasilien och Sao Paulo under VM.

I dag: Arbetar som personlig tränare. Slutade spela i vintras.

9) Vinícius Lopes

Häcken 2008-10, 48 matcher, 8 mål

En av många uppsnackade brassar i Häcken. Spelade sporadiskt och beskrevs som skör i både psyke och ben. Gjorde trots det visst avtryck.

I dag: Spelar sedan 2011 för Al Jahra i kuwaitiska ligan.

10) Daniel Sobralense

IFK Göteborg 2012-, 38 matcher, 4 mål

Blåvitts förste brasse provtränande (2004) Guilherme Weisheimer och Deivesthiago Santo da Silva undantagna. Hade några fina år i Kalmar FF, har haft svårt att få till det hos IFK. Alltid glad.

I dag: Har kontrakt med IFK Göteborg året ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.