Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Avhoppen avslöjar svagheten i v:s politik

Vänsterpartiets främsta problem är att man inte har någon tydlig politik. Dessutom hamnar ledningen i en rävsax på grund av samarbetet med regeringen, anser Åsa Linderborg.

Åsa Linderborg är historiker, samhällsdebattör och vänsterpartist.
- Partiets styrka har alltid varit samhällskritiken. Det är den som attraherat väljare i åratal, säger Linderborg.
Men sedan v inledde samarbetet med regeringen och mp är det inte lika lätt att vara radikal.
- Nej, i så fall skulle partiet tvingas kritisera det man själv varit med om att driva igenom i riksdagen. Det problemet har växt sedan Gudrun Schyman fick lämna partiledningen. Men förr eller senare hade hon hamnat i samma dilemma, säger Åsa Linderborg.
Avhoppen förstärker svårigheterna och avslöjar den andra svagheten - att väljarkåren får allt svårare att förstå vad v står för.
- Ja, det blir bara larvigt när partiets företrädare försöker säga något annat än att partiet befinner sig i en kris, säger Åsa Linderborg.
Lena Karlsson, som sitter i v:s verkställande utskott, uttalar sig för partiets räkning nu när Lars Ohly och partisekreterare Pernilla Zethraeus är på semester. Hon är "inte överraskad" över att också Dan Gahnström valt att hoppa av partiet.
- Men visst är det väldigt synd att han också väljer att hoppa av, men när man står väldigt långt utanför huvudströmningen i den interna debatten blir det svårt att hitta politiskt fotfäste. Rent allmän tycker jag att vi inte lyckats hålla igång en dialog mellan de olika idéer som finns inom partiet, säger Lena Karlsson.
Till skillnad från Åsa Linderborg tycker Lena Karlsson att v:s politiska förslag får allt större plats i debatten.
- Men varje avhopp gör att vi tar ett steg tillbaka, säger hon.
Åsa Linderborg tycker att det egentligen borde vara ganska enkelt för v att profilera sina vänsteråsikter.
- Moderaternas och Fredrik Reinfeldts strategi tvingar sossarna att ta steg vänsterut, enligt Linderborg.
Nu har vänsterpartiet förlorat två starka namn till miljöpartiets - Karin Svensson Smith i riksdagen och Dan Gahnström blir politisk sekreterare i mp:s riksdagskansli.
- Det är klart att det irriterar oss att mp agerar så. Vi har försökt att inte göra något stort nummer av det utåt. Det skulle ju inte främja samarbetet i riksdagen. Men mp:s agerande befrämjar ju inte samarbetet, säger Lena Karlsson.
Mp:s språkrör har rent av erbjudit tvivlande v-politiker plats på mp:s vallistor nästa år.
- Jag vill helst inte kommentera det. Men man kan ju undra hur trogna partiarbetare i miljöpartiet funderar över att före detta vänsterpartister tar plats på deras valsedlar, säger Lena Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.