Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Avföringsbakterier i hamburgare

Upp till 66 000 hamburgare och flera ton kebabkött smittat med avföringsbakterier kan ha ätits av ovetande svenskar sedan i höstas, avslöjar Aftonbladet.

Köttet kommer från tillverkaren Sven P. i Stockholm, en av Sveriges största tillverkare av hamburgare och kebab.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var sedan två barn insjuknat i Västerås i slutet av januari som myndigheterna fick korn på att någonting inte stod rätt till med hamburgarna som barnen ätit. Efter att rester från burgarna analyserats visade de innehålla bakterier från avföring. Barnen hade på så sätt smittats med ehec.

- Det är en av de mest allvarliga matförgiftningarna som man kan drabbas av, säger Helena Storbjörk Windahl, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholms stad som granskar Sven P, till Aftonbladet.

Vanliga symptom vid ehec-smitta är magkramper och blodiga diarréer.

Små barn och äldre personer med nedsatt immunförsvar kan i värsta fall utveckla njursvikt och vissa fall har smittan lett till döden.

Enligt företaget Sven P kommer det smittade köttet från ett parti på 12 646 kilo nötkött från ett styckningsföretag i Nederländerna. Det var i början av oktober som det styckade köttet från Nederländerna gjordes om till hamburgare och kebab på fabriken i Stockholm.

Det smittade köttet har sedan dess sålts i storpack till grossister och detaljister över hela landet, och bland annat hamnat hos restaurangkök, personalmatsalar och skolor.

Det smittade köttet har alltså funnits till förtäring och försäljning i över fyra månader. Hur mycket av köttet som ätits upp är oklart.

- Det handlar om kanske hälften, säger Yvonne Björling, vd på Sven P, till Aftonbladet.

Företaget drar nu tillbaka allt kött som finns kvar hos grossisterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.