Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Carl Erland Andersson: Carl Erland Andersson: Välfärdskritik med smak av aska

Kulturkrönika Skam över förflutna misstag kan man känna, och vakna mitt i natten med aska i själen, ur en dröm om vad som inte kan återkallas, ställas tillrätta. Personliga saker, men en speciell ånger gäller att jag i början av 70-talet ylade i den vänsterkör som angrep den socialdemokratiska välfärden; inte bara för dess politiska ofullkomligheter – som var många – utan också för vad den faktiskt uträttade, vilket var mycket.

Carl Erland Andersson: Carl Erland Andersson: Gamla blir över

Kulturkrönika Då den dåliga behandlingen av gamla på Carema avslöjats, påpekade Aftonbladets Katrine Kielos, att när djur far illa är det ett brott; nu rörde det åldringar, vilket reducerade skandalen till ett beklagligt missförhållande, som förresten nog enbart var enskild personals fel. Nu fruktar Billström för en anstormning av dementa åldringar in över landets gränser ifall reglerna för invandring humaniseras.

Carl Erland Andersson: Carl Erland Andersson: Dunkelt tänkt om sociala medier

Kulturkrönika I Jonathan Swifts Gullivers resor ­berättas i landet Luggnagg för Gulliver om struldbrugers, de varelser som skänkts förmånen evigt liv. Vältaligt utbreder sig Gulliver om vilken framgång för släktet denna revolutionära förtrupp utgör – tills han konfronteras med några struldbrugers, degiga spöken som inget längre minns, inget språk har, och som framlever sin eländiga tillvaro i evig demens och eviga smärtor och sjukdomar utan slut.

Carl Erland Andersson: Carl Erland Andersson: Brott, straff och vad som händer sen

Kulturkrönika Kriminaljournalistiken har sina rutinmässiga poänger, som då Metro rapporterade att den för serieskjutningarna i Malmö misstänkte under häktningsförhandlingarna ”inte rörde en min”. Jo, han spände blicken i församlingen journalister, möjligen till dess förtjusning, då åtminstone svensk gratis- och kvällspress har fost­rats moraliskt och estetiskt av främst amerikansk dussinfilm.