Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Attefallshuset sågas av kritiker

Ett hus med sovrum, kök och badrum - eller en glasveranda, ett förråd och ett garage? Attefallshusen är tänkt som en lösning på bostadsbristen, men kritiker menar att så inte blir fallet.

Oskar Götestam, planeringsarkitekt på Radar arkitektur & planering i Göteborg, menar att få av Attefallshusen kommer bidra till bostadsförsörjningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är väldigt långsökt. Istället kommer många som redan har villa och garage att kunna bygga förråd på tomten utan att söka bygglov.

Han påpekar att det är bra att det blir lättare att bygga, men undrar samtidigt vilket behov som egentligen finns.

- Till stor del lär det bli komplement till andrabostäder, dit folk som redan har boende åker på sommaren exempelvis. Det löser ju inte bostadsbristen, säger Oskar Götestam.

Tobias Olsson, arkitekturpolitisk chef på Sveriges Arkitekter, är en av dem som tidigare framfört kritik mot Attefallshusen.

- Vi har ställt oss kritiska till förslaget. Det har gått i rekordfart och vi anser att det är ett hastverk. Jag har inget emot att det går fort i sig, men det måste också finnas tid att få tycka till och tänka efter, säger han.

Tobias Olsson menar att det finns gråzoner i förslaget som kan bli problematiska.

- Dessutom är 25 kvadratmeter hus ganska mycket, och många kommer snart inse att den här friheten inte bara gäller dem själva, utan också deras grannar.

Att husen ska vara placerade 4,5 meter från tomtgränsen tycker Tobias Olsson är ett icke genomtänkt förslag, eftersom det inte alltid leder till bästa placeringen på tomten.

Istället för Attefallshusen förespråkar han konsekvent utökade byggrätter för att få en tätare stadsbebyggelse.

- Då hade det kunnat påverka bostadssituationen. Attefalls förslag innebär snarare att villaägare nu kan bygga garage och lusthus utan att ansöka om bygglov. Men de måste fortfarande hantera all dokumentation, något som många inte inser, säger han.

Tomas Lauri, arkitekt och redaktör på tidningen Arkitektur, menar att skillnaden på 10 kvadratmeter mellan en friggebod och ett Attefallshus visserligen möjliggör ett boende med både pentry och badrum, men han tror inte att förslaget kommer leda till förtätning.

- Villaägarna befinner sig i en sådan ekonomisk situation att de inte behöver en inneboende på sin tomt. Istället blir förslaget som politiskt godis till villaägarna, ett tillfälle att lyxa till hemmet med en glasveranda.

Tomas Lauri menar att bostadsminister Stefan Attefall lyssnar för mycket på byggindustrin.

- Han borde fråga sig varför det byggs för få bostäder idag, och lyssna mer på planerare och arkitekter som värnar om stadsmiljön.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.