Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Attack mot svenska hemsidor

"Let's start attack on swedish sites", skrev  facebookanvändaren Hilux Anons och räknade upp målet för aktionen: Göta hovrätt, Svea hovrätt, polisen, socialstyrelsen, försvarsmakten, antipiratbyrån, domstolsverket, försvarets radioanstalt, Sverigesidan, kriminalvården, riksdagen, regeringen och säkerhetspolisen. Plus en sajt som aktivisterna förväxlat med en myndighetssida.
Närmare 6 000 personer inbjöds till "eventet". Under eftermiddagen växte skaran av anhängare som ville delta till ett par tusen.
Attackerna inleddes med viss framgång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid halv tre slutade flera officiella sajter att fungera. Sweden.se, riksbank.se, domstol.se, Antipiratbyrån och Säkerhetspolisens tre hemsidor låg nere. På Kriminalvårdens sida stod ett officiellt meddelande där det stod att sidan hade begränsad funktionalitet.

Troligen beror detta på Anonymous attacker. Flera av de nämnda adresserna har lagts upp som bilder på den facebooksida som tillhör gruppen Anonymous squad 035, under hashtaggen #TANGODOWN.

– Jag kan bekräfta att vår sida ligger nere och att våra tekniker arbetar med att lösa det, säger Sara Kvarnström, som är pressekreterare på Säpo till GP, vid 16-tiden.

– Jag vill inte spekulera i vad det här beror på men vi har sett ökad aktivitet på vår hemsida på eftermiddagen. Vi har vidtagit en del åtgärder som kan göra det svårt för besökare att ta sig in på vår sida, säger Sara Kvarnström.

När kommer sidan vara igång igen?

– Det kan jag inte svara på.

Vilka andra åtgärder har ni vidtagit?

– Det vill jag inte gå in på närmare, säger Sara Kvarnström.

Nätverket Anonymous hade meddelat att attackerna kommer att pågå till klockan 17.

Men redan vid klockan 15 skrev Hilux Anons på sidan och bad sina följeslagare att avblåsa hela aktionen.
Orsaken var att andra hackare som kallar sig Anonymous Sweden hotat att avslöja hans verkliga identitet enligt en artikel på Expressens hemsida. De som hotade hävdade att Hilux Anons och hans kompisar var "skolbarn" som utnyttjade namnet Anonymous utan tillstånd från de verkliga Anonymous.
"Jag är ledsen att behöva säga detta men som värd för detta event så måste jag säga, ge upp. Jag tror att risken är för stor för mig att min identitet röjs", skrev Hilux Anons.


Samtidigt konstaterade han att Anonymous inte har någon ledare och att han inte kan stoppa sina följeslagare om de ändå vill fortsätta operationen.
Och många av dem som anmält sig till "eventet" ville uppenbarligen fortsätta.
"Ge inte upp", skrev en deltagare.
"Jag har tre datorer som går på högvarv", skrev en annan.
"Jag kommer inte att attackera. Jag vill inte ha min riktiga identitet utspridd. Tänk dig själv om du var jag, skulle du vilja bli känd för miljontals människor som du inte känner?" skrev Hilur Anons som några timmar tidigare avvisat hotet från veteraner inom Anonymous nätverk.

 

Tidigt hot

"Svenska regering, ni känner till vår förmåga och vad vi vill! Valet är ert."

Så hotade Anonymous att på nytt slå till med "det största som någonsin gjorts" för att stänga ner svenska sajter klockan 14.30 på fredagen.

Videon visar en uppläsare klädd i en Guy Fawkes mask. En kvinnlig röst läser på engelska upp hotet om nya attacker mot Sverige.

Flera attacker har de senaste dagarna riktats mot svenska sajter.

Attackerna sägs vara en hämnd för att svenska myndigheter stängt ner flera fildelnings- och torrentsajter.

- Kära systrar och bröder, vi behöver all hjälp vi kan få. Denna fredag kommer vi att göra det största som någonsin gjorts. Vi säger ännu inte vad vi ska göra, säger uppläsaren och uppmanar sympatisörer att gå in på en chatt där mer information ska lämnas under dagen.

Förberedde sig

Anders Ahlqvist är IT-brottsexpert hos Rikspolisstyrelsen, som stod förberedd för attackerna.

– Vi tar det på allvar. Har de sagt att de ska göra något kommer de nog att göra det. Vi förbereder oss. Å andra sidan är det tacksamt att få veta i förhand att en attack kommer

Skydda sig går knappt. Förberedelserna består i stället i att hitta sätt att reparera skadorna när de väl skett.

- Det enda sättet man fullt ut kan hindra nätattackerna är att helt stänga av sin internetresurs. Mycket handlar i stället om att få upp sajten igen efter en attack och det positiva är att många av de som blivit utsatta tidigare har blivit bättre på det. När det tidigare kunde ta ett dygn att få upp sajten igen går det nu på 20 minuter, säger Anders Ahlqvist.

 

Hoten talar om den största attacken som någonsin gjorts, hur ser du på det?

- Det är svårt att gradera attacker. Men om bara handlar om att slå ut sidor så tror jag att vi har råkat ut för värre saker. Om polisen.se är nere handlar det om att det blir svårare att hitta våra adresser och göra förenklade polisanmälningar. För den som verkligen hade behövt de tjänsterna innebär det naturligtvis ett problem, men det är betydligt värre om någon tar sig in i våra system och hämtar känsliga uppgifter.

På Rikspolisstyrelsen har man märkt att attackerna blir fler så fort något händer i det uppmärksammade fallet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. Den här gången räknar man med att polisens hemsida polisen.se kommer att bli det huvudsakliga målet klockan 14.30.

- Polisen är det största hatobjektet för de som utför de här attackerna, det är ingen överraskning utan något vi får räkna med. Men vi är larmade och förberedda. Något mer vill jag inte säga, jag kan inte kommentera operativa åtgärder. Det vore inte så smart, säger Anders Ahlqvist.

 

Vissa experter menar att attackerna blåses upp onödigt mycket i media?

- Vissa medier har gått till kraftiga överdrifter, som att Sverige stängts ned. Men naturligtvis är de här attackerna en nyhet som kräver massmedial uppmärksamhet.

Nätattacker av den här typen betraktas som dataintrång och kan ge böter eller fängelse i max två år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.