Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Atelier, Hotell Pigalle

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Trendigt

Trendigt

Atelier, Hotell Pigalle

Södra Hamngatan 2A Tel: 031-80 25 21

Öppet mån–tor 17–22, fre–lör 17–22.30, sön 17–till sent.

hotelpigalle.se

Maten: Säsongens råvaror med inspiration från världens hörn.

Drycken: Stort urval viner på glas och inspirerad drinkmeny.

Prisnivå: 3

Vegetariskt: Ja

Stämning: Trendigt men avslappnat.

Tillgänglighet: God

Ljudnivå: Sorlet från matgästerna blandas denna kväll med låg musik från en DJ i hörnet.

Uteätarnas nota för två: Fördrink, två menyer, fyra glas vin, kaffe och vatten 1542 kr.

Flera av stans krogar och hotell vill locka sina gäster med ett slags illusion av en tidsresa – gärna till 20-talet fast placerat mitt i Göteborg 2014. Först ut var Puta Madre vars inredning för tankarna till en sammetsklädd bordell. Därefter kom koncepthotellet Dorsia som snabbt vunnit mångas hjärtan med sin lek med en europeisk sekelskiftsmiljö. Och sedan i våras har Hotell Pigalle liknande tema, där kypare med hängslen, fluga och receptionist med hög hatt ska föra tankarna till ett syndigt Paris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Delar av det gamla Palacehuset i Brunnsparken har fått en rejäl ansiktslyftning med romantiska rum, egen bar och en ambitiös restaurang. Tar man hissen så långt upp man kan komma kliver man ut i en ljus och inbjudande lokal. Inredningen är en blandning av tjusigt vardagsrum med blommiga soffor och elegant fine dining med kopparglänsande detaljer. Vi blir hjärtligt välkomnade denna sensommarkväll och placerade utomhus på takterassen. Stämningen är bubblig och personalen hjälper till för att vi alla ska känna oss delaktiga i det som närmast känns som ett mingel dit alla är inbjudna.

Efter en snabb blick på cocktailmenyn slår vi till på en Tom Collins och uppdaterad Sangria och det är uppenbart att här finns en bartender som kan sitt jobb. Servitrisen rekommenderar oss sedan att ta den så kallade skafferimiddagen för 395 kr per person. Det är en konceptmeny med en lista av säsongens råvaror, och som byts ofta, men där rätterna inte specificeras närmare. Med utgångspunkt i dem serveras ett antal mindre rätter och man måste vara minst två för att kunna välja menyn. Atelier satsar som många restauranger med ambitioner på närodlat, vilket är en mycket lovvärd trend.

Vi får en vacker skål gula och gröna bönor med en spetsig dressing som toppas av rejäla ovaler löjrom. Det känns generöst och passar väl med känslan av överflöd och dekadens. Samtidigt kommer två andra rätter in, en där frasig potatis samsas med bitar av silverål, köpt från en ekologisk odling i Helsingborg, och anjoviskräm.

Så en elegant serverad paté med syltad lök och kantareller. Kunde man önskat något mer så hade patén behövt lite mer kryddning och kantarellerna som den serveras med mer tid i stekpannan. Men det är randanmärkningar. Till de första rätterna rekommenderas vi ett glas chardonnay som lyfter fram smakerna på ett fint sätt.

Nästa servering innehåller också tre rätter. Det ser gott ut, men vi blir något oroliga för att maten ska hinna svalna innan vi hunnit provsmaka på allt det goda framför oss. Kanske hade maten vunnit på att vi fick någon minut mellan tallrikarna? En av rätterna är en näst intill perfekt tillagad havskatt, odlad, på en bädd av syrad kål. Fiskens milda smak får en rejäl skjuts av den syrliga styrkan i kålets kryddning. Oväntat gott. Även killingen med svamp är en fullträff och som tredje rätt serveras en färgrik symfoni av rödbetor, gulbetor och morötter som lyser upp tallriken. Ibland är de vegetariska tillbehören på krogen slappt hanterade men här är de fint tillredda och balanserar precis så att de är mjuka rakt igenom men ändå ger ett bra tuggmotstånd.

Vi avslutar måltiden med efterrätter på choklad - och jordgubbstema. Chokladfondanten med espressoglass borde vara en smarrig avslutning. Den är dock lite av en besvikelse eftersom den saknar den nästan rinnande kärna som en chokladfondant bör ha. Jordgubbsglassen med skivade jordgubbar och mascarponekex påminner om sommaren, och får i stället vara pricken över i på en härlig kväll.

Det är ett roligt tillskott vi fått på restaurangkartan. På bara några månader har man lyckats fånga en publik och fortsätter köket och personalen på den redan inslagna vägen får konkurrenterna i stan verkligen se upp.

Allra bäst: Service och atmosfär i all ära. Maten talar för sig själv.

Kan bli bättre: Sprid ut serveringen så vi gäster hinner njuta.

Mat 16/20

Service 4/5

TOTALT 20