Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Asyllandet Sverige inte lika attraktivt

Migrationsverket bedömer att trenden med allt fler asylsökande nu har brutits. En orsak är att bilden av Sverige som ett bra asylland har förändrats.

Migrationsverket räknar i sin senaste prognos med att omkring 74 000 personer söker asyl i Sverige i år. Det är en nedskrivning från 80 000 i våras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En orsak är att Sverige inte är lika attraktivt som mottagarland, framförallt bland syrier.

Tyskland nr 1

-Ganska långa handläggningstider jämfört med Tyskland, som har ett snabbspår, och integrationen i Sverige. Det är svårt att få bostad och jobb, det påverkar människors val av destinationsland, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Samtidigt väntas Tyskland stärka sin ställning som EU:s främsta asylland och ta emot 400 000 personer under 2015. Men även andra EU-länder tar emot allt fler asylsökanden. Under årets tre första månader tog Tyskland, Ungern, Italien och Frankrike emot fler än Sverige.

Gränskontroller

En annan orsak till att färre asylsökande väntas komma till Sverige än vad man tidigare trott är att det har blivit svårare att ta sig norrut i Europa. Till exempel har Frankrike infört gränskontroller mot Italien, Schweiz överväger samma sak och Ungern bygger ett stängsel längs gränsen mot Serbien.

När det gäller gruppen ensamkommande barn skriver Migrationsverket upp prognosen från 8 000 till 12 000. Den höjningen flaggade man för tidigare i sommar.

Ökat dramatiskt

Därmed är Sverige fortsatt det land som tar emot flest ensamkommande barn i EU.

-Hälften av alla flyktingar på jordklotet är barn och många av dem kommer till Europa. Antalet barn som kommer till Sverige hänger ihop med att antalet barn i hela Europa ökat dramatiskt, säger Danielsson

Ökningen av ensamkommande barn har gjort att Migrationsverket nu anvisar barn till kommuner oavsett hur många barn kommunerna tagit emot tidigare.

Kostnaderna för att ta emot de ensamkommande barnen beräknas öka med 600 miljoner kronor i år jämfört med tidigare prognoser.

Men eftersom det totala antalet asylsökande skrivs ned begär inte Migrationsverket mer pengar för i år.

Fakta: Nya prognosen

66 000-80 000 asylsökande bedöms komma till Sverige 2015

Migrationsverket planerar för 74 000 2105.

Främst asylsökande från Syrien och Västra Balkan väntas bli färre än i tidigare prognoser.

Prognosen för ensamkommande barn 2015 är 9 600-13 000

Migrationsverket planerar för 12 000 barn år 2015

Källa: Migrationsverket