Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Astra Zeneca kritiserar Pfizer

Pfizer fortsätter att uppvakta Astra Zeneca och vädjar i ett pressmeddelande till Astra Zenecas styrelse att sätta sig vid förhandlingsbordet. Men Astra Zenecas styrelse är starkt kritisk.

Styrelsen konstaterar att Pfizers uttalande från inte innehåller någon ny information av värde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Pfizers uttalande innehåller inget nytt bud eller någon substansiell ny information", skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

"Styrelsen anser att Pfizer gör ett opportunistiskt försök att överta ett förändrat Astra Zeneca utan att se värdet av bolagets spännande forskningsprogram", tillägger Astra Zenecas styrelse.

Tonen i pressmeddelandet, riktat till Astras aktieägare, är aningen hotfull. Pfizer målar upp en bild av att Astra Zeneca kommer att förlora stora intäkter framöver om företaget ska stå på egna ben, i takt med att viktiga patent löper ut.

Den 2 maj höjde Pfizer sitt bud till 50 pund per aktie, vilket värderar Astra Zeneca till 63 miljarder brittiska pund. En affär skulle bli det största uppköpet av ett brittiskt bolag någonsin. Budet avvisades dock redan efter några timmar av Astra Zenecas styrelse och svenske ordföranden Leif Johansson har sagt att det "signifikant värderar" Astra Zeneca.

I dag hölls en utfrågning i det brittiska parlamentet om det amerikanska bolagets försök att köpa Astra Zeneca.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot sade vid utfrågningen att företagets styrelse skulle kunna överväga ett erbjudande från Pfizer om det var tillräckligt övertygande.

-Det är omöjligt att säga att vi aldrig skulle acceptera något erbjudande.

Soriot pekar samtidigt på att en eventuell affär skulle kunna bli politiskt kontroversiell, framför allt eftersom Pfizer vill sänka bolagsskatten genom att flytta till Storbritannien. Det har redan lett till att amerikanska politiker nu vill skärpa reglerna för byte av det land som ett bolag betalar skatt i. Debatten kring affären skulle kunna leda till den blev försenad, och även påverka bolagets rykte, enligt Soriot.