Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assange prövas mot australisk lag

Australisk polis undersöker om Wikileaks-grundaren Julian Assange har brutit mot någon av hemlandets lagar och i så fall kan ställas inför rätta där.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Den federala polisen ombads av Australiens riksåklagare för några dagar sedan att undersöka huruvida Assange har brutit mot australisk lag, sade utrikesminister Kevin Rudd i samband med en säkerhetskonferens i Bahrain.

Rudd tillade att ärendet lämnas över till en allmän åklagare, som det visar sig Assange brutit mot någon australisk lag.

-Den australiska regeringen fördömer entydigt den obehöriga publiceringen av hemligstämplad och konfidentiell information och diplomatisk kommunikation mellan stater, sade Rudd.

Enligt brittiska medieuppgifter väntas polisen gripa Assange inom tio dagar.

Justitieminister Robert McClelland sade att man har funderat på att dra in Julian Assanges pass, men lutar åt att det kan vara kontraproduktivt. Om Assange försöker ta sig över en gräns med sitt pass ska larmet gå, så McClelland resonerar att det kan vara "kontraproduktivt att dra in den identifikation som faktiskt skulle utlösa rättsskipningen".

På frågan om Assange är välkommen hem till Australien svarade McClelland:

-Varje australisk medborgare har sina rättigheter, men det inbegriper också konsekvenserna av brott mot ett annat lands lagar.