Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assange har skäl hålla sig gömd

Den internationellt efterlyste Wikileaks-grundaren Julian Assange har skaffat sig mäktiga fiender genom diplomatläckorna.

Men han håller sig inte gömd för att slippa utlämnas till Sverige, hävdar hans advokat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Assanges brittiske advokat Mark Stephens säger till nyhetsbyrån AFP att ett antal myndigheter känner till var hans klient befinner sig:

– Både Scotland Yard och säkerhetstjänster från ett antal länder vet var han befinner sig. Polisen uttrycker sig lite förslaget men de vet exakt hur de kan komma i kontakt med honom. Det vet svenska åklagare också.

Enligt brittiska medier befinner han sig i sydöstra England, men Stephens vill varken dementera eller bekräfta det.

Soca, den brittiska polismyndigheten mot grov organiserad brottslighet, vill inte kommentera ärendet.

– Vi kommenterar inte individuella fall och kan inte lämna ut några detaljer om vad som händer nu, säger en presstalesperson på Soca till TT.

Tekniskt hinder

För att Assange ska kunna gripas och överlämnas till Sverige behöver den brittiska polisen en komplettering av underlaget till efterlysningen via Interpol.

– Enligt engelsk rätt så behöver de en specificering av maxstraffen för samtliga de fyra brott som Assange är misstänkt för, säger Tommy Kangasvieri vid Rikspolisstyrelsen.

I den första arresteringsordern är maxstraffet för våldtäkt angivet till fyra år. Under onsdagen utformade polisen och åklagaren Marianne Ny en kompletterande arresteringsorder, som innehåller maxstraffen också för de övriga tre misstänkta brotten; två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Mäktiga fiender

Högsta domstolen har beslutat att inte pröva häktningen av Assange. HD bedömer inte att ärendet har stor betydelse för rättstillämpningen eller att andra synnerliga skäl föreligger.

Medan rättsapparaten arbetar vidare rasar världens makthavare över Wikileaks och Assange.

Enligt Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson löper han efter den senaste publiceringen risk att mördas och kommer därför att hålla sig gömd. Hrafnsson sade i onsdags att Assanges säkerhet hotas sedan amerikanska politiker krävt att han ska ställas inför rätta och en rådgivare till Kanadas premiärminister Stephen Harper uppges ha sagt att han borde dödas.

Även Assanges mor Christine oroar sig för sonens säkerhet och att han blivit "för smart för sitt eget bästa".

– Jag är rädd att det har blivit för stort och att de makter han utmanat är för stora, säger hon till den australiska lokaltidningen Courier Mail.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.