Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Assange fruktar dödsstraff i USA

Wikileaksgrundaren Julian Assange ska på måndagen försöka övertala en brittisk domare att förhindra utlämning till Sverige.

Assange fruktar att Sverige ska lämna honom vidare till USA och att han där riskerar dödsstraff för att han avslöjat amerikanska diplomatiska hemligheter.

I en inlaga till domare Howard Riddle säger advokaterna att det finns en reell risk att Assange hamnar i fånglägret i Guantanamo och att han döms till döden.

Under ett två dagar långt förhör vid en säkerhetsdomstol i sydöstra London hoppas Assange och hans advokater att få Sveriges begäran om utlämning avslagen.

Sverige försöker få Assange utlämnad med hjälp av en europeisk häktningsorder. Möjligheterna att avslå en sådan är begränsade om inte utlämningen hotar den misstänktes mänskliga rättigheter eller är felaktigt upprättad.

Riddel kommer inte att göra en bedömning av hur starka bevisen mot Assange är.

I ett sammandrag av fallet som lagts ut på internet säger advokaterna att häktningsordern är ett straff för Assanges politiska åsikter. Att sända honom till Sverige skulle vara ett steg på vägen mot en utlämning till USA.

USA utreder om det är möjligt att åtala Assange för publiceringen av diplomathandlingar med känslig information.

Utrikesminister Hillary Clinton har sagt att hennes regering ska vidta kraftfulla åtgärder för att hålla dem som "stal" handlingarna ansvariga. Läckorna har satt liv på spel och hotat USA:s nationella säkerhet, har hon sagt.(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.