Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Assange: Överväger nästa drag

High Court i London avslår Wikileaks grundare Julian Assanges överklagan mot utlämning till Sverige, uppger brittiska medier.

Julian Assange kan utlämnas från Storbritannien till Sverige för att höras om våldtäktsmisstankar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett stor medieuppbåd hade samlas inför beslutet och utanför domstolen demonstrerar anhängare till Assange, rapporterar TT:s reporter på plats.

Assangesidan uppger att man ska ta två veckors betänketid på huruvida avslaget ska överklagas till Högsta domstolen, rapporterar The Guardians reporter.
Mot ett överklagande talar, enligt tidningens utsände, att Assange i High Court hade framfört fyra argument mot en utlämning, men att domstolen avvisade samtliga.

Beskedet från High Court, motsvarande hovrätten, riskerar dock att bli bara ytterligare ett steg i en process som pågått i över ett år.

"Ska överväga nästa drag"

Efter en timmes överläggningar i domstolens kafé gick Julian Assange ut till det stora pressuppbådet. Han lämnade inget besked om han tänker överklaga domstolens beslut.
– Vi ska överväga vårt nästa drag under de närmaste dagarna, sade han innan han raskt lämnade platsen, rapporterar TT:s utsände.

Assange hade argumenterat att den europeiska arresteringsordern, som har lett till häktningen av honom i Storbritannien, inte var giltig eftersom den utfärdats av en åklagare och inte en domstol. Den brittiska domstolen avfärdar det argumentet och anser att ordern har granskats av oberoende rättsliga instanser i Sverige.

"Kan ej ha givit samtycke"


Assange hade också hävdat att de brott som han anklagas för i Sverige inte skulle hålla för rättslig prövning i England. Även detta avfärdar domstolen. I frågan om huruvida en av kvinnorna samtyckt till sex eller inte, säger domstolen:


– Det är tydligt att anklagelsen om att han hade sexuellt umgänge när hon inte var i stånd att ge sitt samtycke så han kan omöjligen ha haft någon rimlig anledning att tro att hon gav det.


Kvinnan hävdar att hon sov när Assange hade oskyddat sex med henne.
Vidare har Assange ifrågasatt arresteringsorderns giltighet eftersom han inte har åtalats i Sverige utan bara efterlysts för förhör. Domstolen avvisade detta.

Hade åtalats i England


Det råder ingen tveksamhet, skriver domstolen, om att Assange hade åtalats ifall han hade gjort samma sak i England eller Wales och en brottsutredning skulle ha inletts.
Den sista grunden för överklagandet var att arresteringsordern skulle ha varit oproportionerlig givet att Assange hade begärt att bli förhörd via videouppkoppling, men domstolen avvisade även detta.

Advokat Claes Borgström företräder de två kvinnor som ska ha utsatts för sexbrott av Assange. Enligt honom var High Courts (motsvarar svensk hovrätt) beslut väntat.

– Den europeiska arresteringsordern är tydlig och klar. Han är häktad av Svea hovrätt misstänkt för bland annat våldtäkt och ska överlämnas hit. Den engelska domstolen ska inte ägna sig åt att pröva bevisningen mot honom, det blir senare den svenska domstolens sak, säger Borgström till TT.

Han anser att Assanges överklaganden bara är ett sätt att förhala den oundvikliga överlämningen till Sverige.

– Han har gripit efter varje halmstrå och jag förstår uppriktigt talat inte varför han agerar så här, han kanske har dåliga rådgivare, säger Borgström.

Kvinnorna lättade

Assanges tidigare engelska försvarare hävdade att Sverige har en extrem lagstiftning när det gäller sexbrott, men det anser inte Borgström.

– I England går man faktiskt längre, där har man den samtyckesinvändning som så länge diskuterats i Sverige.

Borgström har talat med båda sina klienter efter beslutet.
– De känner en viss lättnad. Det har varit en stark påfrestning för dem att leva i denna ovisshet, där de dessutom själva har blivit angripna. Men de har kunnat återgå till ett normalt liv, säger Borgström.
En samtyckesinvändning innebär att gärningsmannen ska bevisa att kvinnan gått med på att ha sex med honom. Kvinnan är alltså tillgänglig först när hon säger ja i stället för att hon anses tillgänglig tills hon säger nej.

"inte oväntat"

Julian Assanges svenske advokat Björn Hurtig var inte överraskad av beskedet från London om att hans klient ska utlämnas.
– Det var inte oväntat, men förstås tråkigt för Assange, säger Hurtig.
Om beslutet ska överklagas eller ej vet han inte.
– Det är i första hand en sak mellan honom och hans advokat i England.
Varför är han så orolig för att ställa upp på förhör i Sverige?
– Jag vill inte gå in på det, det får han svara på själv, säger Hurtig. Men Assange har inte varit ovillig. Han har till och med sagt att han är beredd att komma hit, men han vill inte sitta häktad.
Nu är Julian Assange häktad i sin frånvaro vilket innebär att han frihetsberövas när han kommer.
TT: Tidigare talades en del om hans oro för den svenska rättvisan. Finns den oron kvar?
– Det har jag inte talat med honom om. Jag har själv ingen oro för den svenska rättvisan. Visst kan det bli fel, men svensk rättvisa har allmänt hög klass.
Hurtig är Assanges offentlige försvarare och inte privat inhyrd av honom. Hurtig har fått kritik av en brittisk domare för sitt agerande och en varning av det svenska advokatsamfundet. Men han ser inte sitt facit som en belastning för Assange.
– Jag är en bra advokat och inte en belastning för någon klient.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.