Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

- Man borde kunnat fixa saneringen när barnen inte var där, säger Paula Femenias som har två barn på skolan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Asbestsanering utfördes på skoltid

Franska skolan sanerades på asbest – under skoltid. Det farliga materialet kunde ha tagits bort när barnen inte var i skolan, tycker oroliga föräldrar. Arbetsmiljöverket håller med.

Dagarna innan Kristi himmelsfärdshelgen fick föräldrar som har barn på Franska skolan i stadsdelen Landala, ett mejl om att skolan skulle genomföra fönsterbyte under sommaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men eftersom man upptäckt asbest i fog mellan fönsterkarm och regelvägg, behövde man först sanera. Saneringen planerades starta torsdag 14 maj och pågå till 28 maj.

Mejlet om asbestsanering väckte genast oro. Flera föräldrar som GP har pratat med säger att kommunikationen brustit.

– Vi fick reda på det här ett par dagar innan det började. Det föregicks inte av någon diskussion. Vet inte om detta är skolans fel eller Göteborgslokaler som inte informerat i tid men som förälder blir man orolig, säger Paula Femenias som har två barn på skolan.

Vem som ansvarar för asbestsanering och informationen runtikring är inte enkelt att veta alla gånger. Rektorn ansvarar för skolan och för kontakten med föräldrar, bland annat, men renoveringsfrågor är fastighetsägaren ansvar.

De som äger fastigheten, Förvaltnings AB Göteborgslokaler, har gett Spets Projektledning AB uppdraget att beställa fönsterbytet. Sedan är det entreprenören NCC Construction Sverige AB som utför själva jobbet. De har i sin tur kontaktat sin rivningsfirma som är licensierade asbestsanerare.

"Jag ser inga risker"

Andréas Helénius på Spets projektledning säger att företaget som utför asbestsaneringen är proffs.

– Asbesten är bunden i fogmassan och vi skär inte i fogen, vi slipar inte i den, utan vi sågar bort träet som fogen sitter på och tar bort alltsammans. Föräldrar har ingen anledning att vara oroliga. Jag ser inga risker med saneringsarbetet, säger Andréas Helénius.

Fönstren på skolans innegård sanerades under Kristi himmelsfärdhelg då inga barn var på plats. Därefter under skoltid sanerades fönstren ut mot båda gatorna. All sanering skedde utomhus.

Det som krävs för att få sanera en skola är att man spärrar av saneringsområdet och sköter sig enligt det tillstånd man fått. Det säger Anders Foss på Arbetsmiljöverket.

Man måste inte stänga en skola. Däremot finns rekommendationer.

– Vi rekommenderar att man gör det på icke skoltid, det kan man ta som en klar rekommendation.

Hur farligt är asbest?

– Återkommande exponering med höga halter är inte bra, särskilt om man är rökare. Men man får inte överdriva riskerna, däremot ha respekt för dem. Jag förstår föräldrar som är oroliga. Skulle kanske själv inte vilja ha ett barn i närheten av en sanering, säger Anders Foss.

Paula Femenias har en liknande uppfattnig. Även om saneringen utförs efter alla regler, borde man ta det säkra före det osäkra och utföra saneringen utanför skoltid. Föräldrar hade inte blivit lika oroliga då. Dessutom har saneringsarbetet i sig inneburit ett störande moment.

– Det blir en stressituation för barnen när de märker att föräldrarna är oroliga. Sedan har det varit en hög bullernivå i klassrummen och dessutom ett visuellt problem. De sitter och räknar matte och så är det två gubbar utanför fönstret. Hade de inte kunnat ordna det på annat sätt? Barnen har mycket utflykter under våren. De hade väl kunnat fixa saneringen när barnen inte var där, säger Paula Femenias.

GP har sökt Franska skolan som hänvisar till Spets projektledning.

FAKTA: Så farligt är asbest

Asbest är ett oerhört farligt material. Totalförbjöds år 1982. Det damm som bildas när asbesthaltigt material rivs består av nål- och trådformiga fibrer som tränger ner i lungorna. Det kan leda till lungcancer, asbestos eller mesoteliom, en elakartad tumör i lungsäcken eller bukhinnan. Denna tumör förorsakar årligen över 100 dödsfall.

Arbetsmiljöverket räknar med att det finns cirka 400 000 ton asbest kvar i äldre byggnader från främst 50-, 60- och 70-talen. Här ingår bostadsområdena som byggdes inom miljonprogrammet, som på många håll står inför omfattande renoveringar.

Källa: Arbetsmiljöverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.