Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artistens lovsång till hemmet

Sångaren Bo Maniette, 70, sjunger ut om fördelarna med att få loss pengar ur sitt boende.

– Vi träffades 1974 på visklubban Lyran här i Göteborg. Vi har hållit ihop sedan dess, säger Bo Maniette och ler. 

Det första mötet med blivande hustrun Marianne är ett ljust minne. Precis som dagen då de flyttade in i lägenheten vid Linnéplatsen intill Slottsskogen. Då 1986 var huset helt nybyggt. Lägenheten är på 108 kvadratmeter. Den tronar högst upp i fastigheten. Utsikten över parets älskade hemstad är slående. Bo Maniette minns med ett leende vad de då betalade för lägenheten, 142 000 kronor. 

– Idag motsvarar det väl knappt en enda kvadratmeter. Så mycket har priserna gått upp. Vi sitter på en förmögenhet. Ändå fick vi inte ett bolån på banken när vi ville renovera köket. Det spelade ingen roll att jag var lite av en kändis. De sa nej. 

Bo Maniette är en välkänd profil i Göteborg. Han var bara tonåring när han tv-debuterade i programmet Open Door. 

– Jag sjöng och spelade en egen låt, Kvällspoem vid Öresund hette den. 

Resten är, som det heter historia. Nöjeshistoria närmare bestämt. Efter studier vid musikhögskolan blev det internationell turné med den svenska världssensationen The Spotnicks och spelningar för Radio Luxemburg. Därefter växlade Bo Maniette musikstil. 

– Jag blev headhuntad till Göteborgssymfonikerna som solist. 

Även om repertoaren var bred, från Puccini till Wagner, så hade Bo Maniette sin favorit. 

– Jag gillar italienarna. Särskilt Puccinis La bohème. Rigoletto av Verdi är en annan favorit. 

Bo Maniette har givit röst åt fler karaktärer än operascenens stora roller. För den yngre publiken har han blivit rikskänd som rösten åt Magister Rocka i storfilmerna Hitta Nemo och Hitta Doris. Den senare kom ut så sent som för bara fyra år sedan. Debuten som röstskådespelare var med den välkända tv-serien Fragglarna. Detta är en högst aktiv artist med ett högst brett register. Lägg därtill revyer med Hagge Geigert och tv-program med Siewert Öholm. Listan kan göras lång. 

– I lägenheten har vi ett rum med en egen ingång. Dottern bodde där när hon var yngre. Idag är det mitt kontor. Rummet ger mig lugn. Hela lägenheten står för trygghet. Hemmet betyder allt för oss. Vi såg en annons för Hypotekspension om hur man kan få loss pengar ur sin lägenhet och ändå bo kvar. Jag blev nyfiken, minns Bo Maniette. 

Hypotekspension gav den frihet paret sökte. Speciallånet kan tas av personer över 60 år som äger sitt boende. Lånet betalas först när lägenheten säljs. Det innebär att Bo och Marianne som är modedesigner kan bo kvar och arbeta där de trivs bäst – här hemma – och samtidigt få loss pengar. De renoverade och fick sitt kök utan att behöva snåla på detaljerna. Vardagskostnaderna blir inte högre eftersom speciallånet är amorteringsfritt. 

– Räntan är kanske lite högre, men fördelarna väger upp det. Vi kan ju bo kvar! Ja, vi är verkligen nöjda, konstaterar den kände artisten och ser ut staden han älskar, Göteborg.