Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Julian Assange.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Arresteringsorder för Assange framme

Arresteringsordern för Wikileaks efterspanade grundare Julian Assange ska nu vara framme hos de brittiska myndigheterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi har skickat den. De bad om kompletterande information och nu har de den, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, till Reuters.

Assanges brittiske advokat Mark Stephens pekar ut "statliga aktörer" som ansvariga för de massiva cyberattacker som riktats mot Wikileaks på internet.

-Någon, troligtvis en statlig aktör, har tagit kontroll över bokstavligen hundratusentals sårbara datorer världen över och sedan riktat dem alla mot Wikileaks.", sade Stephens till AFP.

Den franska regeringen undersöker hur den ska kunna stoppa Wikileaks sajt från att utnyttja servrar på fransk mark, visar ett brev skrivet av industriminister Eric Besson som Reuters sett.

Enligt brevet har sajten delvis understötts av franska OVH sedan amerikanska Amazon slutade med det i går.

"Jag ber er att så fort som möjligt visa mig vad som kan göras för att se till att denna internetsajt inte längre ska hysas i Frankrike. Den här situationen är inte acceptabel. Frankrike kan inte hysa en internetsajt som bryter diplomatisk sekretess och utsätter människor för svara", skriver Besson i brevet till tjänstemän i departementet.

På brittiska The Guardians hemsida besvarade Julian Assange i dag läsarnas frågor. De rörde bland annat om namngivningar i de läckta dokumenten, och eventuella risker de som namnges utsätts för. Assange tillbakavisade det påståendet och sade att det inte har funnits några allvarliga anklagelser mot Wikileaks om människor som kommit till skada på grund av läckta dokument.

"Detta trots många försök att leda människor till felaktiga slutsatser om den saken. Vi väntar oss inte heller någon ändring i den hållningen", skriver Julian Assange.

En läsare frågade om hans tankar kring möjligheterna att återvända till sitt hemland Australien. Assange sade att han saknar sitt hemland, men att han inte tror sig kunna återvända dit på grund av samarbeten mellan Australien och USA:

"Det lyfter frågan vad det betyder att vara medborgare, betyder det något alls?".

En av de många frågande undrade om Assange inte fruktar för sin säkerhet. Assange svarade att hoten mot Wikileaks-medarbetares liv är allmänt kända.

"Men vi vidtar de försiktighetsåtgärder som är möjliga, när man har med en supermakt att göra."

På frågan om varför Assange låtit sig bli Wikileaks ansikte i stället för att låta organisationen förbli anonym, svarade Assange att det var nödvändigt för att stoppa nyfikna spekulationer om vilka Wikileaks är.

Assange valde däremot att inte besvara en fråga ställd av, enligt den frågande själv, en erfaren brittisk diplomat. Denna person sade sig ha varit delaktig i flera viktiga diplomatiska uppdrag med undanvärjt lidande som följd. Detta, sades det, hade varit omöjligt utan hemlig korrespondens, och frågan löd:

"Varför ska vi inte hålla dig personligen ansvarig när nästa internationella kris inte går att lösa på grund av att diplomater in kunnat göra sitt jobb?"

Assange valde att inte svara, med hänvisning till att den ställda frågan var alltför lång.