Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arne Lapidus: Jag är försiktig men inte rädd

GP:s medarbetare Arne Lapidus följer utvecklingen och funderar inte på att lämna Egypten.

- Jag stannar så länge det händer något intressant, säger Lapidus vid 10-tiden svensk tid på fredagen. Jag är försiktig men inte rädd.

Vad tror du om möjligheten att få president Mubarak att avgå redan nu?

- Det är oerhört svårt att bedöma, säger Lapidus. Hosni Mubarak är en överlevare, han har hållit sig kvar på presidentposten i 30 år och kommer inte att gå tidigare än i september, som han lovat, om inte han utsätts för hård press inom landet och utifrån.

Vad blir avgörande?

- Hur många demonstranter som samlas på Befrielsetorget i dag och hur skicklig Barack Obama är på att övertala Mubarak. Obama har redan pratat med Mubarak flera gånger och USA:s ambassadör har upprepade kontakter med den egyptiska ledningen. Han är utsatt för stort tryck just nu.

Hur är läget i Kairo just nu?

- Relativt lugnt. Jag ser från mitt hotellrum att folk börjar samlas på Befrielsetorget, det är kanske 10 000 - 20 000 människor där nu. Mubarak-motståndarna hoppas på 100 000-tals, kanske en miljon, men de flesta kommer inte förrän efter fredagsbönen, det vill säga vid 13-14-tiden här nere, en timma tidigare svensk tid.

Har Mubarak-motståndare skrämts till tystnad?

- Definitivt inte. De vet vad de vill och de vet vad de kan åstadkomma. Dessutom är de inga veklingar, de kan vara lika våldsamma som Mubaraks anhängare.

Hur ser du på din egen säkerhet efter det som hänt SvT:s Bert Sundström?

- Jag är inte särskilt orolig men det gäller att vara väldig försiktig. Jag blev av med en del utrustning häromdagen och man går definitivt inte säker. Många journalister har råkat illa ut, Mubarak-lägret pekar ut de utländska journalisterna som uppviglare. Men jag försöker att undvika att hamna i demonstrationstågen och i skiljelinjen mellan anhängare och motståndare till Mubarak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.