Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Arkiv: 260 får sluta på Tuvefabriken

Volvo Lastvagnar i Göteborg lägger ner tredje skiftet. 260 bemanningsanställda får gå.

På grund av svag efterfrågan på den europeiska lastbilsmarknaden har Volvokoncernen beslutat att dra tillbaka den tidigare taktökning som meddelades i tidigare i år. Totalt berörs 260 bemanningsanställda vid fabriken i Tuve i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har precis kommunicerat med personalen att vi har tagit beslut om att dra tillbaka kvällsskiftet som vi installerade tidigare i höstas. Vi är tillbaka till den gamla takten med 75 lastbilar om dagen. Just nu bygger vi 100 lastbilar om dagen, säger Johan Jinhage, platschef på Lastvagnars Tuvefabrik.

När koncernen redovisade resultatet för det tredje kvartalet 2012 i oktober var efterfrågan lägre än väntat på den viktiga marknaden i Europa. Bakgrunden är det osäkra ekonomiska läget i framför allt de södra delarna.

- Det beror på rådande orderingången och marknadssituationen. Vi känner att vi har för stor kapacitet jämfört med orderingången som vi har, den är mer i paritet med 75 lastbilar om dagen.

Den sänkta produktionstakten är en anpassning av produktionssystemet och berör verksamheter i Sverige, Belgien och Frankrike. 

Tuvefabriken tog in över 300 bemanningsanställda för att möta den ökade produktionen i höstas. Majoriteten av dem förlorar nu sina kontrakt.

- Det är 260 bemanningsanställda som vi tror behöver lämna oss fram till årsskiftet. Vi behåller cirka 60 bemanningspersonal, säger Johan Jinhage.

Fast anställda personal kommer inte att beröras.

Inte heller kommer produktionen av den nya lastbilen att påverkas, enligt Johan Jinhage.

- Vi har inte dragit igång produktionen av den nya lastbilen ännu. Det gör vi under kvartal ett nästa år. Detta har inte alls med produktionen av den nya lastbilen att göra, säger han.

Personalen på fabriken informeras just nu.

För de anställda kom beskedet som en chock, inte minst för de som fick jobb för bara fyra veckor sedan och nu tvingas gå.

- Fån fackligt har vi ifrågasatt hela taktökningen. Nu kommer baksidan på att man inte har någon framförhållning och inte tänker sig före innan, säger Daniel Kristoffersson, ordförande i gruppstyrelse 32 på Tuvefabriken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.