Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Steve Jobs minne hedras. Seoul, Sydkorea.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Apples grundare Steve Jobs död

Karismatisk visionär och hänsynslös perfektionist – Apples medgrundare Steve Jobs har gjort avtryck i historien. Efter hans bortgång undrade många om Apple kan behålla positionen som ett av USA:s ledande börsbolag.

Apples ledning tillkännagav med djup sorg att Steve Jobs avled på onsdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve", hette det i uttalandet.

Steve Jobs avled dagen efter det att Apple presenterat sin senaste mobil, Iphone4S, på högkvarteret i Cupertino, Kalifornien. Han blev 56 år gammal.

Jobs växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak. Under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad. I många hyllningsord talades om att han revolutionerat vårt sätt att kommunicera och ta del av information och underhållning.

Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.

Men hans liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.

Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation. På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.

Apples vd Tim Cook, som tog över posten efter Steve Jobs i augusti, sade i ett uttalande att "Apple har förlorat en visionär och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa".

"Steve lämnar efter sig ett bolag som bara han kunde ha byggt, och hans anda kommer för all framtid att vara Apples grund".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.