Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Apokalyps blir filmfestivalens huvudtema

Klimatkatastrof, domedag, zombieattack, uppenbarelse eller kanske världens undergång? Det mångbottnade begreppet apokalyps blir huvudtema på vårens filmfestival i Göteborg.

1979 hade filmen Apocalypse now premiär – Francis Ford Coppolas mäktiga filmepos efter Joseph Conrads romanklassiker Mörkrets hjärta. En text som tolkats som en allegori över kolonialismens härjningar, och en film som förflyttad till Vietnamkriget kretsar kring förskjutningar av människans moraliska värderingar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Apokalypsen blir nu också huvudtema på nästa års Göteborgs filmfestival, som kommer att innehålla en hel sektion med katastroffilmer av vitt skilda slag. Allt från tyska zombieattacker till en detaljerat skildrad jordbävningskatastrof i Oslo.

– Apokalypsen är ett begrepp som går att tolka på många sätt, genom historiska, kulturella och religiösa raster, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

LÄS MER: Göteborg förtjänar film året runt

– FN-s färska klimatrapport är en annan utgångspunkt. Konkret visar den på det som redan sedan länge varit känt: att en klimatkris och en möjlig apokalyps väntar om vi inte klarar av att stabilisera den globala uppvärmningen. Vi står inför mänsklighetens kanske största utmaning någonsin.

Får bearbeta klimatångesten

Göteborg filmfestival vill ge besökarna möjlighet att fundera kring dessa frågor, bearbeta sin klimatångest och hämta tänkbara överlevnadsknep direkt från vita duken.

– Vi tar upp både de filosofiska och känslomässiga aspekterna av tematiken, och kommer även in på hur olika filmskapare förhåller sig till apokalypsen.

För undergången är väl ett kärt tema som sysselsatt filmskapare i alla tider?

– Ja, film och apokalyps är tätt sammanflätade på många sätt. Filmen har varit med och format vår bild av vad en katastrof är och kan vara, och hur en post-apokalyptisk tillvaro kan se ut. I somras, när skogsbränderna härjade, gjorde många samma reflektion: "Det är som i en film". Filmen har en otroligt stark kulturell kraft. genom att den är med och skapar vår föreställningar om apokalypsen, och hur den känns.

LÄS MER: Göteborg Folkets hus lämnar Folkets hus-rörelsen

Klimatkrisen som vi befinner oss i, och hur den hänger ihop med industrialismens och kapitalismens framväxt, kommer att betonas under festivalen både på filmduken och i seminarier.

– Du behöver inte gå till Bolsonaro eller Trump. Det räcker med att vi ser oss själva i spegeln. Trots att forskarna är överens om det alarmerande miljöhotet är vi många som har svårt att riktigt greppa det, fatta det och därmed agera. Här kan filmen visa upp olika scenarion och visa tänkbara alternativa samhällen, säger Jonas Holmberg.

Feministisk post-zombieapokalyps

Förutom rena katastroffilmer kommer festivalen även att visa filmer som accepterar utslocknandet av planeten och berättelser som manar till kamp och aktivism.

Redan nu står det klart att Aniara, Pella Kågermans och Hugo Liljas filmatisering av Harry Martinson rymdepos, kommer att tävla i den nordiska filmpristävlingen. Sci-fi-filmen, med Emelie Jonsson i huvudrollen, såldes direkt till Nordamerika efter världspremiären i Toronto.

I apokalyps-sektionen ingår även Benedikte Erlingssons prisade actionthriller Woman at war, där en körledare radikaliseras till beväpnad ekoterrorist. Skyskraporna störtar i norska Skjelvet, som i augusti öppnade filmfestivalen i Haugesund, och som utgår från Oslofjordskalvet 1904. I Ulrich Köhlers drama In my room vaknar tv-fotografen Armin en morgon i en öde värld utan andra människor. Carolina Hellsgårds tyska Endzeit är för ovanlighetens skull en post-zombie-apokalysfilm skriven, regisserad, filmad och producerad av kvinnor.

– Apokalypsen kommer också att prägla filmfestivalens invigning, lovar Jonas Holmberg lite hemlighetsfullt och tittar ut genom fönstret på kontoret mot Heurlins plats.

Fotnot: Göteborgs filmfestival äger rum 25 januari till 4 februari 2019.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.