Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Antonov släppt mot borgen

Den ryske finansmannen och förre Saab-spekulanten Vladimir Antonov släpptes i dag mot borgen av en brittisk domstol. Han greps i London i går misstänkt för bedrägeri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även kollegan Raimondas Baranauskas har släppts mot borgen, trots att Litauens representant motsatte sig detta, rapporterar brittiska och baltiska medier.

Förhandlingarna om en eventuell utlämning till Litauen fortsätter den 16 december.

Domaren lyssnade på Antonovs advokats försäkran om att det inte finns någon flyktrisk på grund av att Antonov äger hus i London och bor där med fru och två barn, rapporterar Aftonbladet.

Antonov har orsakat ekonomisk och politisk kris i Baltikum.

Lettlands premiärminister ställer in ett planerat besök i Litauen i protest mot att Litauens centralbank beslutat låta den Antonov-ägda Snoras bank gå i konkurs, vilket drabbar kunder i båda länderna.

Snoras bank saknar motsvarande cirka 9 miljarder kronor efter misstänkt bedrägeri av Antonov, som greps i London i torsdags kväll.

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis skulle i dag ha träffat sin litauiske kollega Andrius Kubilius i Vilnius för att diskutera hur Snoras bank skulle kunna räddas. Nu är det mötet överflödigt.

-Dombrovskis beklagar det litauiska beslutet om bankkonkurs. Det innebär att bankkunder i båda länderna kommer att drabbas, säger Dombrovskis pressekreterare Martins Panke till TT. -Dombrovskis sitter just i krismöte här i Riga med finansdepartementet, centralbanken, finansinspektionen, riksåklagaren och polisen för att diskutera vad som ska hända med Lettlands Sparbank (Krajbanka).

I Lettlands Sparbank, som är dotterbank till Snoras bank, saknas motsvarande 1,3 miljoner kronor också efter misstänkt bedrägeri. Efter krismöte med premiärminister Dombrovskis meddelade finansinspektionens chef att en begäran om konkurs för Krajbanka kommer att lämnas in i början av nästa vecka.

Lettlands regering riskerar fler budgetproblem på grund av bankkrisen. Problemfyllda Air Baltic har indirekt Antonovs finanskoncern Convers Group som delägare, och både Snoras bank och Krajbanka ska ha lånat ut stora summor till flygbolaget.

Lettländska staten är majoritetsägare (drygt 52 procent) i Air Baltic, och det finns farhågor att regeringen måste gå in och rädda Antonov-gruppens andel.

Den nya bankkrisen kan bli ett hot mot regeringens mål att hålla budgetunderskottet på högst 2,5-3 procent nästa år och göra Lettland redo för euro 2014.

Även i Litauen garanteras bankkundernas insättningar upp till 100 000 euro. Sammanlagt beräknas de garanterade insättningarna i Snoras bank uppgå till nära 1,2 miljarder euro, cirka 11 miljarder kronor. Bankens kunder kommer att få tillbaka sina besparingar under nästa år, säger finansminister Ingrida Simonyte enligt nyhetsbyrån Elta.

Det litauiske riksåklagaren kommer att begära att de brittiska myndigheterna lämnar ut dem till Litauen, säger riksåklagarens presstaleskvinna Ruta Dirsiene till TT.

Dirsiene vill inte svara på frågan om förskingrade medel från Snoras bank kan ha använts för att finansiera Spykers köp av Saab Automobile.

Enligt den litauiske riksåklagaren är Snoras banks huvudägare Vladimir Antonov misstänkt för förskingring i stor skala och dokumentförfalskning.

Samma misstankar riktas mot bankens tidigare styrelseordförande Raimondas Baranauskas. Denne misstänks också för vilseledande ekonomisk redovisning och missbruk av maktställning.

Riksåklagaren inledde den 14 november en förundersökning, som även omfattade misstankar om penningtvätt och andra brott begångna av Snoras bank.