Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ansvarslöst, Odenjung!

När FP, KD och M talar sig varma för en central grundskolenämnd tycks man glömma alla fördelar som decentraliseringen åstadkommer, liksom centraliseringens nackdelar. Man står heller inte upp för den omorganisation till tio stadsdelsnämnder som man varit med att besluta om. Det är ansvarslöst, skriver Pelle Berglund (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är med stor förvåning som man läser FP, KD och M:s  förslag om en ny grundskolenämnd, det vill säga att man redan vill riva upp hela den jättelika omorganisation av staden som nyligen gjorts med tio stadsdelsnämnder. Och de motiv som de anför om inrättande av denna centrala nämnd kan ju också användas inom andra områden.

Det känns som man inte längre står bakom beslutet om stadsdelsnämnder. Borta är uppenbarligen Folkpartiets tidigare entusiasm över stadsdelsnämnderna och hågkomsten av de problem som stora centraliserade förvaltningar och dess stuprör skapade i Göteborg innan SDN-reformen.

Borta är diskussionen om de fördelar som kan skapas när exempelvis skolan, socialtjänsten och fritidsverksamheten arbetar ihop i den lokala stadsdelen eftersom man finns i samma nämnd.

Borta är kravet på att medborgarna och brukare ska ha nära till de politiker som ansvarar för den verksamhet som de använder mest.

Naiv övertro på enkla lösningar

Kvar är den naiva övertron på att enkla organisatoriska lösningar, vare sig det nu är kravet på förstatligande eller en grundskolenämnd, som ska lösa skolans problem.

Jag förstår också att kommunala organisationer ibland måste ses över. Det bör göras med breda politiska majoriteter och har ju nyligen gjorts med den nya SDN-organisationen. Då måste också oppositionen som varit med och fattat detta beslutet också ta ansvar för det.

Att riva i organisationen innan den nya omorganisationen ens har satt sig känns vare sig särskilt klokt eller ansvarsfullt och skapar inte minst en oro bland stadens medarbetare.

Pelle Berglund (S)

fullmäktigeledamot