När Svenska Akademien träffades för höstens andra sammankomst under torsdagskvällen var det en sammanbiten skara som efter mötets slut gav fåordiga svar till den samlade presskåren.
- Vi fortsätter våra diskussioner om invalen, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare.
TT: När kommer det att tillkännages att ni valt in nya ledamöter?
- Det kommer att bli uppenbart för dig, säger Kristina Lugn.
På frågan om det skett något möte med kungen angående omtolkningarna av Svenska Akademiens stadgar ville ledamöterna inte ge några svar. De sju ledamöterna Kristina Lugn, Anders Olsson, Horace Engdahl, Göran Malmqvist, Bo Ralph, Jayne Svenungsson och Per Wästberg lämnade därefter Börshuset i en gemensam bil för vidare färd.
Vill se jurist
Sedan Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman och Lotta Lotass i våras beviljades utträde ur Akademien står fyra stolar tomma. Att välja in nya ledamöter är nu viktigt för att Akademien ska kunna återupprätta sitt förtroende.
Akademien meddelade redan i våras att man vill välja in två författare, och förra veckan berättade Akademiens tillförordnade sekreterare Anders Olsson för TT att man också vill välja in en jurist och kanske också en litteraturforskare.
- Vi behöver, och det tror jag alla är överens om, en jurist med hög kompetens, det står nästan främst på vår lista, sade Anders Olsson.
Nya inval krävs också för att möta Nobelstiftelsens krav på en reformerad Nobelkommitté, utan en ny kommitté är det oklart när det åter kan bli aktuellt för Akademien att utse nobelpristagare.
- Vi vill verkligen få en fulltalig Nobelkommitté och där skulle invalen kunna vara till stor hjälp, sade Anders Olsson.
Nya tolkningar av stadgarna
Bland Akademiens tidigare ledamöter kan man hitta flera jurister, men sedan juristen Sten Rudholm gick bort hösten 2008 har den kompetensen saknats. Att Akademien behöver en jurist, berättade Anders Olsson, blev tydligt när Akademien i våras skulle rösta om att utesluta ledamoten Katarina Frostenson.
Det var oklart vilka som kunde delta i omröstningen och vilka som kunde anses vara jäviga. Omröstningen utföll till Frostensons fördel men ledde till att flera andra ledamöter hoppade av.
- Vi hade ingen jurist i vår krets och visste inte exakt hur vi skulle tolka paragraferna i våra stadgar när vi stod inför det här svåra beslutet att utesluta Katarina Frostenson. De paragraferna som var aktuella den gången har nu fått en rejäl förklaring och uttydning. Vi skulle inte ha gjort de misstag vi gjorde då, sade Anders Olsson.
Stadgar diskuterades
När Akademien för en vecka sedan träffades för höstens första sammankomst var det just stadgarna som diskuterades, dessa har omtolkats av juridisk expertis. Anders Olsson berättade också att kungen, som är Akademiens högste beskyddare och den ende med rätt att ändra i stadgarna, skulle meddelas om nytolkningarna i sin helhet och att ett möte skulle äga rum.
Det har sedan i våras tvistats kring hur många ledamöter som krävs för att Akademien ska kunna välja in nya ledamöter. Men sedan avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund häromveckan meddelade att de möjligen kan tänka sig att delta i "viktigare omröstningar" tycks den frågan vara löst.
Bakgrund: Krisen i Akademien
I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.
En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.
Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.
Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.
Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.
Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.
Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.
Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.
Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".
Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.
Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.
Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" dela i invalen av nya ledamöter.
Den 6 september höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.