Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Annika Borg: Ett gott nytt år på intåg?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

I slutet av året ägnar sig många av oss åt summering och en dos självrannsakan. Hur blev 2015? Finns det lärdomar att dra? Gick allt sin gilla gång eller möttes vi av förändringar? Det är ungefär så tankarna går inför ett nytt år. Men det kan också vara en klok idé att blicka tillbaka på det svenska samhället med liknande självrannsakande blick. Var befinner sig Sverige i december 2015? Hur har året varit? Ordet ”krisläge” har använts av politiker och myndigheter under de senaste månaderna, men vad det egentligen betyder och vad som ska göras åt läget har inte varit särskilt uppenbart. Medborgare och journalister har fått lägga pussel. Det arbetet är långt ifrån färdigt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverige är numera en påtaglig del av den globaliserade värld som så ofta lovprisats. En värld som innehåller både risker och möjligheter. Vårt land är en plats där människor finner en fristad, men också ett land där hotnivån för terrorism har höjts. I framtiden gäller det att kunna hålla många tankar i huvudet samtidigt. Frågan är hur bra en konsensusinriktad kultur, där människor är vana vid att stå i kö och vänta på sin tur i ett förutsägbart system, kommer att klara det. Morgondagen blir annorlunda än gårdagen, det går att konstatera med säkerhet.

Sverige i ett nytt politiskt landskap, för att uttrycka det milt. Ett exempel: I torsdags drev S, MP och SD tillsammans igenom förslaget om id-kontroller under tre år på bussar, tåg och färjor på väg till Sverige. M, L och KD verkade för ett halvår med kontroller. Samsynen mellan S, MP och SD hade varit fullständigt otänkbar för tre månader sedan. Lagrådet har kritiserat regeringens förslag och menat att den vill införa undantagsliknande lagstiftning. Undantagsliknande är inte ett ord som är lätt att smaka på som svensk, med över tvåhundra års fred i ryggen och med en närmast unik tillit till statsapparaten. Staten finns där, medborgarna är totalförsäkrade och skattepengarna kommer tillbaka som sjukvård och pensioner. Det har befolkningen kunnat lita på.

En del har i år talat om en systemkollaps. Larmrapporter från myndigheter och organisationer tyder på att det finns fog för ett så starkt ord, informationen går inte att negligera. Fast det som åtminstone kan slås fast är att Sverige går igenom en genomgripande systemförändring. En grundläggande förändring, som också kommer att omdana våra värderingar. Den processen är det viktigt att synliggöra och hålla ögonen på. Vad händer med tilliten? Med tanken på en gemensam värdegrund? Vilka är de värderingar som Sverige vilar på? Vad i dessa är omistligt och obestridligt att försvara? Faller samhället isär i enklaver med egna normsystem, eller håller det gemensamma samman? Kommer tilltron till staten bibehållas om staten inte levererar som tidigare? Det finns inga enkla svar på hur det här kommer att utveckla sig. Men det finns värderingsmässiga vägval och, återigen, risker och möjligheter. Det mest realistiska är således att se fram emot det nya året med både tilltro och bävan, för nytt kommer det att bli.