Annika Billström var finansborgarråd i Stockholm.
Annika Billström var finansborgarråd i Stockholm.

Annika Billström: Det hängde en voodoodocka i Norrtull

ANNONS
|

– För min del uppkom problemen i samband med införandet av trängselskatt i Stockholm. På den första morgonen hängde det en voodoodocka av mig vid betalstationen i Norrtull, säger Annika Billström.

Hon var under början av 2000-talet finansborgarråd vid Stockholms stad. Som första kvinna på posten fick hon utstå en hel del hot, och enligt henne var det delvis Stockholms medier som möjliggjorde detta.

– Jag kan ge dig ett konkret exempel. När jag precis blivit vald till det första kvinnliga finansborgarrådet möts jag av löpsedlar om att jag hade svikit löften. Hur man kunde göra en sådan bedömning angående ett projekt som skulle pågå i fyra år när jag precis blivit invald, det förstår jag inte, säger hon.

ANNONS

Hon berättar att hon dessutom upplevde det hela som en häxjakt från allmänheten.

Mediedrev

– Min familj, framför allt min son, fick ta emot mordhot. Jag kunde inte röra mig fritt i Stockholm. Här tycker jag det ligger ett stort demokratiskt ansvar på media då man skapar drev, säger hon.

Enligt Annika Billström är det fel att ledande kvinnliga politiker lyfts fram såpass mycket i sakfrågor, som exempelvis den om trängselskatten. Hon tror inte situationen skulle ha varit detsamma om det var en man som hade samma post.

– Jag är väldigt upprörd att denna typ av häxjakt får ske. Politikerna i Göteborg är ju folkvalda på ett demokratiskt sätt. Och ärligt talat tror jag inte att det hade handlat så mycket om enskilda personer om Göran Johansson fortfarande hade suttit kvar, säger hon.

Varför tror du att kvinnliga politiker utsätts för denna typ av hot?

– Jag tror att kvinnligt ledarskap provocerar, och är de kvinnliga ledarna starka och beslutsamma provocerar det ännu mer, säger Annika Billström.

ANNONS

Angående GP:s artikel kring dekalen med trycket "häxskatt" anser Annika Billström att tidningen kunde ha undvikt att publicera bilden, och i stället endast beskriva dess utseende. Detta för att undvika ytterligare spridning av dekalen.

Annika Billström lämnade politiken år 2006 och driver idag ett eget företag. Hon har inte upplevt hot sedan hon slutade.

ANNONS