Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anneli Hulthén: Fullständigt bedrövligt

De var båda med och fattade beslutet som sjösatte Upp-projektet för lite mer än två år sedan. Nu är reaktionerna starka från Göteborgs toppolitiker Anneli Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M).

- Stämmer bilden av att det varit spritnotor, att man friserat siffror och annat tycker jag att det är fullständigt bedrövligt, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi får tag i henne mitt under ett möte mellan majoritetspartierna och Göteborgs stadsdirektör där frågan om utvecklingen av Upp-projektet och dess framtida öde avhandlades.

- Vi sitter och diskuterar i majoriteten vad som har hänt och varför det inte skett någon rapportering till oss i den här frågan, säger Anneli Hulthén.

Ett huvudargument från projektledningen har varit att arbetsmarknadsläget förbättrats och målen därför inte nåtts, är det ett rimligt argument?

- Nej, jag tycker inte det. Jag tycker fortfarande att utmaningen är så pass stor att det egentligen inte borde vara några problem att se att här finns arbetslösa ungdomar som skulle kunna passa in i det här projektet. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög. Det är inte så att vi kan säga att målet är nått i Göteborg i dag.

"Riktigt stötande"

Kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård (M) ser mer av systemfel bakom fifflet i Upp-projektet, att projektledningen haft för mycket av andra pengar utan tillräcklig kontroll.

- Jag tycker att det visar alla tecken på att några har blivit berusade av att ha för mycket av andras pengar att göra. Riktigt stötande är det, säger han under måndagsförmiddagen.

Inte heller han säger sig ha varit tillräckligt informerad. Han satt som vice ordförande i Personal- och arbetsmarknadsdelegationen under projektets första tid och har bara blivit informerad två gånger. En gång innan projektet inleddes, och en gång till under 2010 då projektledningen visade upp en reklamfilm för politikerna.

Och trots att kommunstyrelsen tog beslutet om de 63 miljonerna har de inte fått rätt siffror.

- Jag tycker det är ett bedrägeri. Vi har en verksamhet med mer än 40 000 anställda och vi är naturligtvis helt beroende av att informationen är riktig. Det här verkar ha pågått under lång tid och är rätt utstuderat, säger Jonas Ransgård.

Mun efter matsäck

Han tycker att projektet borde ha rättat munnen efter matsäcken.

- Det är visserligen sant att det var en massarbetslöshet för ungdomar vi såg framför oss när vi beslutade om projektet, men sedan har det förändrats och när man konstaterar att det inte finns några i målgruppen måste man komma med nya beslut, säger han.

Varför gör man inte det?

- Det blir spekulationer. Men intrycket är att det har gått prestige i att inte visa hur fel den här bedömningen av arbetsmarknadsläget och projektet var. Det tycker jag är fel. Tvärtom hade de nog fått en väldigt positiv reaktion om de kommit tillbaka och sagt att vi behövs inte, ta tillbaka pengarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.