Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anna Skipper 6/5

Anna Skipper trivdes inte på Hvitfeldtska, spolade ner Bert Karlssons mobil i toan och avslöjar sin favoritrestaurang i Göteborg.

Vilken är den vanligaste frågan du får av journalister?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- "Lever du som du lär?", det är topp ett.

Lever du som du lär?

- Jo, det här är mitt kall och mitt stora intresse. Jag hittar ofta på egna recept och jag tror inte att man kan göra så god mat om man själv sitter och trycker i sig hamburgare på McDonalds.

Du som har så mycket åsikter om mat, blir du någonsin hembjuden till folk på middag?

- Ja, ofta, men jag har nog oftare middagar hemma. Man kommer nog hellre hem till mej än bjuder bort mig. Jag hamnar ofta i köket direkt när jag blir bortbjuden. Det blir lätt så när man lagar mat professionellt som jag gör.

Vad ska du göra i helgen?

- I helgen ska jag till Gislaved och spela in sista programmet för säsongen av Du är vad du äter. Vi har en väldigt rolig hårdrockare. Det är bara sex drugs och rock 'n' roll och nu har han fått sex, detox och rock 'n' roll istället. Vi spelar in hans final i helgen, så vi får se hur det har gått.

Äter du någonsin hamburgare på McDonalds?

- Nej det händer inte. Aldrig.

Vad har du för förebilder?

- På mina kurser i Turkiet, där finns det ofta ett par äldre kvinnor som deltar, kanske i 75-årsåldern. De är otroligt pigga, spänstiga vackra och mjuka. Att kunna var i den åldern och ha en sådan hälsa tycker jag är fantastiskt. De är alltid först upp på morgonen och har en otrolig energi. Det är alltid en eller två som är helt underbara.

Du är känd för att vara tuff i "Du är vad du äter". Vem har blivit argast på dig?

- Bert Karlsson! Han pratade i telefon under hela inspelningen, så jag tog telefonen och spolade ner i toan. Då blev han hysterisk.

Du har gått i skolan i Göteborg. Vilken skola gick du i?

- Jag gick på Hvitfeldtska, ekonomisk linje med datainriktning. Det var jättetråkigt. Jag avskyr siffror och bokföring, det var helt fel för mig.

Hur ofta är du i Göteborg nu för tiden?

- Min mamma bor i Göteborg, i Johanneberg. Hos henne får jag alltid väldigt god mat. Jag beställer alltid skaldjur och fisk när jag kommer dit. Jag brukar alltid gå till saluhallen med mamma och handla. Där köper jag fisk, räkor och kräftor och tar med mig hem till Stockholm. De är så mycket bättre i Göteborg.

Vilken är din favoritplats i Göteborg?

- Jag tycker om en fransk restaurang som ligger på Arkivgatan. Det är en liten fransk bistro som heter Bon. Den har supertrevlig service, goda viner och god mat. Dit går vi också alltid en gång när jag är i staden.

Du äter inte mat som tillagats i mikrovågsugn – varför inte?

- Jag tycker bara att det är smaklöst. Maten har ingen energi, det blir andefattig mat.

Vilka rykten har surrat runt om dig?

- Gud! Säg något som jag inte påstås ha gjort, någonstans där jag inte har varit eller något jag inte har ätit. Jag verkar ha gjort det mesta. Är man en offentlig person så skrivs det alltid mycket.

Vad är det värsta ryktet?

- Ett är att jag har stått klockan fyra på natten med ett gäng 18-åriga grabbar och halsat rödvin. Det är ett konstigt rykte eftersom jag inte dricker rödvin.

Men du dricker vitt vin?

- Ja, rödvin är egentligen nyttigare, men jag gillar vitt vin och champagne bättre – någon gång ibland.

När det gäller kost och hälsa, vad gör du själv som du aldrig skulle rekommendera andra att göra?

- Man kanske inte ska smuggla 10 kilo parmesanost från Sverige till Turkiet. Jag smugglar alltid mat i kylväskor som jag har i vanliga väskor. Parmesanost ner till Turkiet och andra saker hem till Sverige. Men i och för sig kan jag råda mina kursdeltagare att ta med parmesanost. Det finns inte där nere och det kan man ju inte leva utan.

Vem är din favoritgöteborgare, förutom din mamma?

- Robert Gustafssons Nile City-karaktär Weiron i ottan. Om han räknas som en äkta göteborgare så är han min favorit.

Du är alltid väldigt solbränd, hur kommer det sig?

- Vi bor ju mycket i Turkiet så man är ju ganska mycket i solen.

Du är inte orolig för hudcancer?

- Nej, när man bor där nere så ligger man inte och solar. Jag grejar i trädgården och sånt, så jag blir aldrig bränd. Jag tror det är nyttigt att vara i solen på ett hälsosamt sätt. Jag känner mig oerhört mycket piggare av det. Under kontrollerade former tror jag inte att det är farligt att vistas i solen.

Du har blivit kritiserad för att använda ovetenskapliga metoder. Hur ser du på det?

- Vad räknas som ovetenskapligt? Är något ovetenskapligt om det har använts i flera tusen år i asien? Jag är inte den som ska döma ut sådana metoder som ovetenskapliga, de har hjälpt många människor. Sedan att de inte har forskats fram i Sverige på Karolinska, det är en annan sak.

Tror du att du kommer till en ålder när du struntar i hälsohetsen och bara äter det du känner för, vad det än är?

- Nej, jag äter redan det jag känner för. Jag skulle aldrig tvinga mig själv att äta något jag inte gillar. I tv ser man tyvärr inte mycket av matlagningen men det är en stor passion för mig.

Vilken var den senaste boken du läste?

- Jag läste Birgitta Stenbergs senaste på flyget för några dagar sedan. Eldar och is heter den. Det är den sista delen i hennes självbiografi, jag gillade den jättemycket.

Många kan mycket om mat, vad gör just dig till sån profil?

- Jag är rak och ärlig i rutan. Jag är sann och ryggar inte för att säga sanningen. Och så brinner jag verkligen för mitt ämne.

Är du aldrig rädd för att program- och kursdeltagare ska bli sårade när du är hård mot dem?

- Jag är inte dum, jag är inte elak eller förnedrande – de får enorm hjälp. Men vissa behöver motivation och andra behöver "hotivation".

Vem har varit ditt svåraste fall?

- Bert Karlsson var ju besvärligast. Efter 10 minuters inspelning var han kostexpert och det är ju alltid svårt att jobba med en människa med en sådan övertro på sig själv.

Vad skäms du över?

- Jag skäms inte så mycket, men jag lär mig av mina misstag, jag gör självklart en massa misstag. När jag äter på restaurang kan jag beställa åt folk, fixa och plocka med mat över bordet. En gång när vi var ett gäng som hade beställt så strödde jag parmesanost över allas mat, då var det en person i sällskapet som blev fruktansvärt arg. Jag gör dumma saker hela tiden, säger min man Olof här i bakgrunden.

Hur länge har ni varit gifta?

- 15 år. Vi träffades när jag jobbade i Göteborg. Min man är holistisk coach och jag hade bjudit in honom som föreläsare.

Vad kan vi vänta oss att få se framöver i Du är vad du äter?

- I kväll kommer det att handla om mycket mer än bara övervikt. Vi pratar om beroendesjukdomar, maten som medicin, sockerberoende och gastric bypass-operationer. Många använder gastric bypass som en genväg, men deras problem sitter egentligen i huvudet. Jag tycker att man bara ska använda operationer i extrema fall.

Du verkar förtjust i Göteborg. Finns det något du inte gillar med staden?

- Det blåser hela tiden, det gillar jag inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.