Anna Kinberg Batra besöker Jättestensskolan i Biskopsgården.
Anna Kinberg Batra besöker Jättestensskolan i Biskopsgården.

Anna Kinberg Batra förbereder för maktskifte

Moderaterna vill bli Sveriges ledande skolparti. Det deklarerade Anna Kinberg Batra under ett skolbesök i Biskopsgården.

ANNONS
|

Den enda gången moderatledaren Anna Kinberg Batra ser lite konfunderad ut under besöket på Jättestensskolan är när hon får en fråga om vad hon tycker om de nya pengarna.

- Nu ska jag ge ett riktigt politikersvar, säger hon till femteklassarna.

Hon förklarar att det är Riksbanken som bestämmer hur sedlarna ska se ut och att politikerna inte ska blanda sig i deras arbete, varken med sedeldesign eller annat.

I samband med Moderaternas partistämma i oktober förra året lanserade Anna Kinberg Batra en satsning hon kallar Skolinitiativet och som hon själv leder. Ända sedan hon tillträdde som partiledare har hon återkommit till skolan och förskolan som prioriterade områden.

ANNONS

Är Moderaterna det nya skolpartiet i Alliansen?

- Vi ska vara det ledande skolpartiet i Sverige. Men ju fler goda skolidéer det finns inom hela Alliansen desto bättre.

Ni hade åtta år på er. Varför blev inte skolan bättre?

- Vi inledde ett omfattande reformarbete men det tar tid. När jag tillträdde insåg jag att de svenska skolresultaten har försämrats under lång tid och att vi behöver göra mer.

Nu samlar Anna Kinberg Batra information och förslag för att förbättra den svenska skolan. Hon säger att hon vill vara förberedd inför ett maktskifte 2018. Anledningen till besöket i Jättestensskolan på Hisingen är att skolan har vänt usla resultat till mycket bättre och att skolan har ett samarbete med Göteborgs universitet.

Vad tar du med dig härifrån?

- För bara några år sedan var det bara en tredjedel som nådde målen. Det var intressant att höra hur de gjort.

Rektorerna Lotta Lekander och Jonas Forsberg har berättat om att de prioriterat måluppfyllelse och förändrat sin organisation för att förbättra resultaten. Jättestensskolan var också en av de elva skolor i Göteborg som fick extra pengar i en särskild satsning, något som Moderaterna lokalt var emot.

ANNONS

Anna Kinberg Batra ser inte att det finns något utrymme generellt för att minska pengarna till skolan. På frågan om hur stor skillnaden är mellan Moderaternas och de rödgrönas skolpolitik nämner hon kunskapsfokus och möjligheten till karriär som lärare.

- Bara häromdagen röstade de nej till mer matte på högstadiet.

Betvivlar du att regeringen vill ha en kunskapskola?

- Jag hoppas att alla politiker i Sverige tar skolan på allvar. Tittar man här i Göteborg finns det mer att göra.

M i Göteborg vill bland annat lyfta ansvaret för skolan från stadsdelsnämnderna till en central skolnämnd. Rektorn Jonas Forsberg skulle välkomna en sådan förändring. Han menar att politikerna i SDN lägger arbetsuppgifter på skolorna utifrån en politisk agenda snarare än skolans behov och tar kurser i feministiskt självförsvar som exempel.

- De kan säkert vara bra, men svarar inte på skolans behov.

Anna Kinberg Batra betonar vikten av att extra medel för skolutvecklig verkligen går till kunskap. På frågor om att bussa nyanlända elever eller att stänga skolor har hon inga tydliga svar, men hon vill ge Skolinspektionen fler möjligheter att ingripa mot skolor som inte ger eleverna tillräckliga kunskaper.

I klassrummet sitter femteklassarna beredda. Anna Kinberg Batra svarar på frågor om hur det är att vara gift med en komiker (roligt), om hon tror att hon kommer att bli statsminister (ja), om vad Moderaterna tycker om invandring (bra och viktigt, men måste ske under ordnade former).

ANNONS

Fakta:Skolpolitik

I Göteborg ligger ansvaret för grundskolan på de tio stadsdelarna. Allianspartierna vill inrätta en central skolnämnd. I kommunfullmäktige finns en politisk majoritet för detta och frågan utreds för närvarande.

Under perioden februari 2013 – juni 2015 fick de elva skolor i Göteborg som hade sämst resultat extra pengar. Resultaten växlade: 2014 förbättrade åtta skolor sitt resultat, 2015 fick sju skolor sämre resultat. Jättestensskolan tillhörde dem som fick kraftigt förbättrade resultat. Tynneredsskolan förbättrade sina resultat, men inte så mycket. Stadsdelsnämnden har nyligen bestämt att skolan ska avvecklas.

I rikspolitiken prioriteras utbildning av samtliga partier och skillnaderna är betydligt mindre än när det gäller till exempel jobb och skatter. Tre partier vill åter förstatliga skolan: Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Även Lärarnas riksförbund vill ha denna förändring.

ANNONS