Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förundersökningen efter tillslaget där polisen hittade sprängmedel i Frölunda leds av kammaråklagare Johan Udén. FOTO: Olof Ohlsson/Arkivbild

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anhållna efter razzian begärs häktade

De tre männen som sitter anhållna efter polisens razzia i Frölunda i torsdags har begärts häktade. Minst en av dem har tidigare haft kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. – Jag har skickat in häktningsframställan gällande alla tre, säger kammaråklagare Johan Udén.

De tre männen greps i samband med en husrannsakan vid en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg i torsdags. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I lägenheten som tillhör den äldre av de tre männen, en man i 50-årsåldern, hittade polisen bland annat vapen och flera kilo med sprängmedel och nazistsymboler. 

Männen anhölls under natten mot fredagen och under söndagseftermiddagen tog åklagaren Johan Udén som leder utredningen beslut om att begära dem häktade. 

– Jag har skickat in häktingsframställan gällande alla tre, säger Udén som har begärt männen häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott gällande lagen mot brandfarliga och explosiva varor. 

Beslutet att begära männen häktade togs efter att nya förhör hölls med dem under söndagen. 

LÄS OCKSÅ: Grannarna chockade efter sprängmedelsrazzian

Åklagaren förtegen om eventuella motiv 

Under söndagen har också åklagaren fått rapporter från polisens genomgång av materialet som beslagtogs i samband med husrannsakan under torsdagen och natten mot fredagen. 

De tre männen nekar alla enligt åklagaren till brottsmisstankarna. Johan Udén vill i nuläget inte kommentera om polisen misstänker att de tre männen hade några konkreta planer på att använda vapnen eller de explosiva varorna som beslagtogs under razzian. Han vill inte heller kommentera något tänkbart motiv till varför männen hade vapen och sprängmedel i den äldre mannens lägenhet. 

– Jag går inte in på motiv, även om jag skulle ha en uppfattning om det är det inget jag delger pressen, säger Johan Udén. 

Äldre mannen har nazistkopplingar 

Mannen i 50-årsåldern som bor på adressen där polisen genomförde razzian medger enligt sin advokat att han förvarat sprängmedel och vapen i sin lägenhet. Mannen nekar dock till att han har haft något brottsligt uppsåt. 

– Han har vitsordat de praktiska omständigheterna om att han har innehaft vapen och sprängmedel men han menar på att det finns naturliga förklaringar till varför det har varit på det här viset, säger Anders Lysén.

Enligt uppgifter till GP har den misstänkte mannen varit engagerad i flera högerextrema organisationer genom åren, något Lysén bekräftar.

– Han har varit engagerad Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin, men det ligger lång tillbaka i tiden och är inget som är aktuellt i dag, säger Lysén.

Svenska motståndsrörelsen bytte 2016 namn för att ingå i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som sedan i fjol är det gemensamma namnet för den nazistiska organisationens fyra avdelningar i Norge, Sverige, Finland och Danmark. 

Enligt Anders Lysén uppger hans klient att det är han själv som ensam har förvarat vapnen och sprängmedel i sin lägenhet.

Misstänkt ställer sig frågande till misstankarna

De övriga två männen som nu begärs häktade är i 25- respektive 30-årsåldern. Mannen i 25-årsåldern har ett släktband till den äldre mannen vars lägenhet polisen gjorde beslagen i. 

Mannen i 30-årsåldern försvaras av advokaten Mia Sandros. Inför ett förhör som hölls med mannen under söndagsförmiddagen uppgav Sandros att hennes klient förnekade brott. 

– Min klient förnekar brott, han ställer sig ganska frågande till misstankarna som han har delgivits. Han greps i anslutning till platsen, men misstankarna han har delgivits förnekar han bestämt, säger Mia Sandros. 

Efter förhöret meddelar Sandros att hennes klient fortsatt nekar till brott. 

Johan Udén vill inte kommentera Anders Lyséns uppgifter om att hans klient, den äldre mannen, uppger att han ensam förvarat vapnen och sprängmedlen i sin lägenhet. 

– Jag kan inte kommentera vad en advokat säger, det jag kan säga är att jag inte hade begärt dem häktade om jag inte ansåg att det fanns sannolika skäl för det, säger Udén. 

Säpo inkopplat

Häktningsförhandlingarna gällande de tre männen kommer troligen att ske under måndagseftermiddagen i Göteborgs tingsrätt. 

Tidigare i år dömdes tre andra män med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, till fängelsestraff för inblandning i två olika bombdåd i Göteborg förra vintern. 

Johan Udén vill i nuläget inte kommentera alls om han eller polisen ser något samband mellan förra vinterns bomber i Göteborg och tillslaget i Frölunda i torsdags. 

Förutom polisen i Göteborg har även Säpo kopplats in i ärendet.

LÄS OCKSÅ: Säpo inkopplat efter sprängmedelsrazzian 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.