Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anderssonbrinner för sjuk- vården

POLITIK: En socialliberal röst som kommer att höras. Jonas Andersson från Partille väntades i går kväll bli invald i partistyrelsen. Han brinner för hälso- och sjukvårdsfrågorna.
Jonas Andersson är en tung sjukvårdspolitiker i Västra Götaland. Han är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott sedan ett år tillbaka och har det övergripande ansvaret för de 26 miljarder kronor som fördelas i vården.
- Det känns roligt och hedrande att nu få ta plats i folkpartiets partistyrelse. Jag tror att jag kan bidra med viss kunskap i hälso- och sjukvårdsfrågorna, säger han.
Jonas Andersson vill inte placera sig själv på någon vänster-höger-skala i folkpartiet.
- Jag står för traditionella socialliberala värderingar och tycker inte att partiet har tagit ett steg åt höger. Tvärtom anser jag att det är moderaterna som närmat sig folkpartiet.
Jonas Andersson har gått den långa vägen fram till en plats i partistyrelsen. Ungdomsförbundet gick han med i redan som 13-åring. Var under en period ombudsman och bodde i Stockholm.
Men det är bara efter valet 2002, då han tog plats i kommunfullmäktige i Partille, som han valts till olika uppdrag i folkpartiet.
Satsar inte på rikspolitiken
Jonas Andersson är ursprungligen hallänning från Falkenberg, men har bott i Göteborg och Partille de senaste 20 åren. Han har inga ambitioner på att göra en rikspolitisk karriär.
- Nej, jag är färdig med Stockholm. Får försöka kombinera arbetet i partistyrelsen med de resor jag ändå måste göra till Stockholm för Västra Götalandsregionen, säger han.
Hälsa- och sjukvård, skola och jämställdhet är de tre frågor som Jonas Andersson vill att folkpartiet skall prioritera högst i nästa års valrörelse.
- Jag är absolut för att vårt generella välfärdssystem ska stärkas och behållas. Men jag har inget emot privata inslag i vården om det gynnar skattebetalarna. Lundby sjukhus är ett utmärkt exempel på att det fungerar.
Jonas Andersson kommer att tillhöra den yngre halvan i partistyrelsen. Han är överens med sin partiledare om fp:s inriktning.
- Vi har blivit tydligare i våra budskap till väljarna och det har vi tjänat på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.