Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Analys: Solklara löftesbrott från S

Budgetförslagen innehåller ett par solklara löftesbrott från S. Å andra sidan är de satsningar som föreslås helt i linje med den omfördelningspolitik som både S och MP utlovade i valrörelsen.

Regeringens förlamning efter att ha fått sin budget nedröstad i höstas börjar släppa. Om drygt två veckor är det diskussion om vårbudgeten i riksdagen, men redan nu börjar förslagen droppas till media. Och även förslag ur höstens budget presenteras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns ett antal löftesbrott från Socialdemokraterna, Före valet ville partiet inte höja bensinskatten eller göra förändringar i Rot-avdragen. Nu är det precis det man föreslår. Men valrörelse är en sak och det parlamentariska läget ett annat. S bestämmer inte själva över budgeten och ser man på riktningen i de förslag som hittills kommit fram kan de knappast ses som väldigt förvånande.

MP bakom höjd bensinskatt

Höjd bensinskatt har stått på Miljöpartiets åtgärdslista länge. Nu är den här. Att ta bort skatterabatten på ungdomars jobb var ett huvudnummer för S i valrörelsen och i år börjar det levereras, liksom slopandet av läx-Rut. De pengar man får in ska gå till utlovade jobbsatsningar, klimatinsatser och sänkt pensionärsskatt.

När det gäller både Rot- och Rut-avdragen väljer regeringen att omfördela miljarder från enskilda fastighetsägare och hushåll till satsningar på bland annat subventioner för byggande av små hyresrätter och studentlägenheter. Man kan diskutera hur bra subventioner fungerar, det gör också de borgerliga partierna, men klassisk sossepolitik är det onekligen. Hakar man på stöd för energieffektiviseringar och utbyggd kollektivtrafik är också MP nöjda.

Nu börjar vi se konturerna av en annan politik än den som alliansen förde under åtta år. När det gäller byggande menar den nuvarande regeringen att det inte räcker med regelförändringar för att få fart på lyftkranarna. Den ser inte heller ungdomsrabatter på jobb som det bästa sättet att få fler unga i arbete. Reda pengar ska in i verksamheterna och sätta fart på hjulen, är tanken.

Alliansen kan inte vara överraskad

Nu sätts också decemberöverenskommelsen på sina första prov. Allianspartiernas partiledare tävlar om att vara den som först och högst fördömer regeringens olika budgetförslag, men ingen av dem kan rimligen vara särskilt överraskad. När decemberuppgörelsen skrevs under måste detta ha ingått i kalkylen.

Att regeringen väljer att släppa höstbudgetnyheter redan nu kan bara tolkas som att den vill framstå som handlingskraftig och peka ut riktningen. Under ett halvår har det varit ganska tyst från S och MP, förslag efter förslag har röstats ner i riksdagen. Så sent som häromdagen blev det klart att de kommer att får stryk när det gäller obligatorisk gymnasieskola. Nu gäller det att pumpa ut förslag och visa vilken politik man vill föra.

Jag tror att decemberöverenskommelsen kommer att överleva året, och kanske ännu längre. Allianspartierna har fortfarande mycket att vinna på att hålla liv i den. Däremot kommer de att skramla med koskällorna och föra så mycket väsen det bara går för att visa att man är i opposition.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.