Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Amnesty vill stoppa förlamningsdom

Amnesty International uppmanar de saudiska myndigheterna att inte på medicinsk väg förlama en man som straff för att han under ett bråk förlamade en annan.

Amnesty åberopar i sin skrivelse rapporter om att en domstol i den saudiska staden Tabuk frågat flera sjukhus om de skulle klara av att kapa mannens ryggmärg så att han blir totalförlamad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi uppmanar de saudiska myndigheterna att inte utmäta ett sådant straff, vilket skulle innebära inget mindre än tortyr. De som är skyldiga till ett brott ska ställas till svars för det, men att avsiktligt förlama en människa på detta sätt innebär tortyr och är ett brott mot landets internationella människorättsliga ansvar, säger Hassiba Hadj Sahraoui, tillförordnad chef för Amnesty för Mellanöstern och Nordafrika.

Enligt rapporterna ska ett sjukhus ha svarat att det skulle vara medicinskt möjligt att åsamka den anklagade mannen samma skador som han ska ha vållat en annan med en köttyxa under ett bråk för två år sedan.

Domstolen har fortfarande möjlighet att i stället döma mannen till fängelse, skadestånd eller prygel.

Enligt Amnesty ska mannen redan ha suttit i fängelse i sju månader för det påstådda brottet. Han ska ha blivit dömd utan att ha haft tillgång till advokat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.