Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Almgren drömmer om OS

2012 kan bli ett år för Johanna Almgren att minnas. Kvartsfinal i Champions League, jakten på SM-guldet med Göteborg och drömmen om OS i London.

Ett spännande år på ingång, hur ser du på 2012?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Framför allt spännande. Vi är vidare i Champions League. Det är stort för klubben. Det är stort för oss spelare att få spela en kvartsfinal. Vinner vi där är vi helt plötsligt i en semi, liksom. Dels det. Det gör att fotbollen börjar tidigare i år. Utmaningen i sig gör att du skall toppa formen ganska mycket tidigare. Det är intressant och jäkligt utvecklande. Sedan fortsätter jakten på guldet givetvis. Man vill ha den valören. 

Vad är drivkraften för dig i ditt idrottande just nu?

– Drivkraften har alltid varit den samma, att utvecklas för varje år, självklart är det att nå en OS-plats. Det är ju en riktig drivkraft.

Vad är det för datum som gäller?

– Jag har inte det riktigt, när uttagningen är, men varje läger är viktigt, i och med att det är en mindre trupp till OS. Det gör att fler spelare skall bort.

Hur ser du på dina möjligheter att få åka med till London?

– Det är väl som vanligt. Man är nollställd. Sedan är det självklart bara att visa. Jag ser att jag har lika stora chanser som någon annan i min situation. Det kändes jäkligt bra senast – och det var skönt för självförtroendet. Sedan återstår att se om man kommer med till Algarve. Och då måste du prestera där.

– Varje läger är självklart viktigt för mig. Och däremellan, när det inte är läger, är det viktigt att jag fokuserar i klubblaget; utvecklas, hitta form och det är en gåta i sig att göra det. Och att få vara skadefri. Det är en nyckel i det.

Nu har du fått vara det i några år. Inga känningar i knäet?

– Nej, inte utöver det vanliga. Det är klart att jag går med värk ofta, men det är inget som hindrar mig så. Inga bakslag, om man säger.

Nu åker ni på försäsongsläger i tio dagar. Vad kommer ni göra där?

– Vi kommer köra på ganska hårt. Vi måste toppa formen tidigare i år. Dels spelar vi två träningsmatcher, mot Frankfurt som är ledande i Tyskland och kvar i Champions League; en värdemätare. Sedan skall vi möta ett schweiziskt lag som är där nere. Jag vet inte vad laget heter. Hoppas inte att det blir som sist bara, när vi mötte och dängde till ett juniorlag med tio mål. När vi kommer hem börjar träningsmatcherna. Det rullar på ganska fort.

Ni har en ganska liten trupp, 17 spelare, vad får det för betydelse?

– Ungefär som de senaste åren, där det har varit en tunn trupp och mycket kritik runt det. Samtidigt har det gjort att vi har lyckats, många spelare har tagit ansvar. Man kanske inte pressar sig själv om man har känning, utan kliver av.

– Det i sig har gjort att vi har klarat det. Men det är klart, hör man det, blir det ett stressande moment och man känner att det är fem stycken som har lämnat. Det är ganska många. Framför allt är det inga dussinspelare. Det är kvalitetsspelare. Det är klart att det blir en stressig situation.

På vilket sätt då?

– Det blir ju så här … när man är en så tunn trupp, om det skulle hända någonting. De spelare vi har i truppen nu är riktigt, riktigt bra. Jäkligt skönt att kunna luta sig mot. Nu när vi har kört igång är det ingen idé att tänka på det. Det har jag gått förbi. Det är så här det är. Onödigt att lägga energi på hur det ser ut.

Hur nära var det att du själv bytte klubb inför den här säsongen?

– Nej. Det var väl egentligen inte nära. Det var mer nära förra året. Jag hade hört bara att Linköping var intresserade, men det lång inget konkret på bordet så. Och just det att vi gick vidare i Champions League och vi spelar igen till hösten, det gör så klart sitt.

Utifrån sett kan man tycka att Göteborg borde vara en magnet för spelare med kvartsfinal i Champions League och så vidare. Och ser man på vilka spelare som har kommit in och vilka som lämnat tycker inte jag riktigt att det har blivit så. Delar du den uppfattningen?

– Det är klart att det ser ut som det. Självklart. Två av våra spelare går till Tyresö. Organisation och satsning … det känner att de passar mer in där, efter vad de kräver, kanske. Och sedan har vi en som flyttat hem och en som lagt av.

Vad tror du att det beror på att man väljer Tyresö framför Göteborg?

– Utåt sett har de snackat om att vara bäst om ett antal år. Det är klart att det är lockande när en klubb går ut och säger det. Sedan vet inte jag den stora anledningen mellan klubbarna. Där har jag ingen aning. Det är deras beslut.

– Det är klart att man börjar fundera. De spelar Champions League här i år och även nästa år. Det kommer inte Tyresö göra. Så det är klart att man känner att det är ett konstigt beslut, liksom.

Finns det något som Göteborg som klubb bör och kan utveckla och förändra för att kunna locka till sig ännu bättre spelare?

– Det finns alltid saker att göra och förbättra i en organisation. Självklart. Nu har den här klubben valt att ha en liten organisation och jobba med väldigt stort hjärta. Det är det som har gjort att vi är där vi är och ändå klarar av det.

Vad skulle du säga är Göteborgs själ i dag?

– Lite folk som jobbar för fler personer. Det har ju med ekonomi att göra. Kanske att man hade känt att klubben hade satsat långsiktigt, liksom.

Ettårskontrakten har varit uppe för diskussion ett antal gånger. Hur ser ni i spelargruppen på dem?

– Det har varit så varje år. Så det är inget man hart störts av. Utåt ser det väldigt kortsiktigt ut. Nackdelen är självklart att det inte blir någon trygghet för spelare. Som organisationen ser ut i dag gör man vad man kan. Det är svårt att mäta sig med de större musklerna.

Apropå organisation, du får en delvis ny roll i laget i år. Berätta om din roll som assisterande tränare!

– Det är som de andra har sagt där. Det blir var femte vecka som man får ett ansvar att sköta träningsupplägg och lite så. Det tycker jag är skitbra. Framför allt att man får möjligheten att göra det. Det är inte många tränare som delegerar ut det så, kan jag tänka mig. Jag kan tänka mig att folk tänker att har han (Torbjörn Nilsson) tappat det helt? Att han har tappat motivation för det, men det är absolut inte det han har gjort.

Hur fick du frågan?

– Det var i samband med kontraktsförslag, de visste inte hur de skulle göra med assisterande. Sedan när man tog beslutet föll sig detta ganska naturligt. Många spelare som besitter en otrolig kunskap. Så varför inte, även om du spelar.

Detta är nydanande inom svensk fotboll. Vilka är fördelarna, tror du?

– Just det här med ansvar. Vi har i laget att man lyssnar väldigt noga på varandra. Och det handlar inte om någon prestige över huvudtaget. Som jag sa, det är mycket tankar, många bra tankar.

Vad kommer du lyfta fram under dina veckor?

– Det kommer nog vara lite olika. Framför allt saker som man har nytta av i spel och som man känner som spelare i sin egen position. Och kanske få spelare på andra positioner att förstå hur man själv tänker.

Kommer du att vara delaktig i laguttagning?

– Nej, nej. Det sköter de. Det har inte vi med att göra. Bara för att byta lite röster.

Det kan vara så att du håller i träningen men blir petad till matchen?

– Precis. Det kan vara så. Hoppas inte att det blir så. Det är nog bra att höra lite olika röster. Sedan får vi se, det kanske är som Lisa (Ek) sa att föreningen sparkar Torbjörn!

Har du koll på de återstående lagen i Champions League? Arsenal i kvartsfinal – men jag tänker på era möjligheter at vinna hela turneringen.

– Alltså, vi är underdog om man jämför med de andra. Vi har aldrig varit i den situationen. Det kan vara en fördel. Linköping mötte Arsenal förra året och åkte dit på straffar tror jag. Och kollar man på våra matcher mot Linköping de senaste åren tycker jag att vi har varit det bättre laget.

– Vi har jättestora möjligheter, men så vet vi att det är gräs där borta. Och du kan vår historia på gräs. Det är klart att vi kan åka dit och spela taktiskt – liksom vi gjorde mot Hjörring, på deras gräsplan.

Och så chocka dem på konstgräset hemma?

– Ja, precis. Chocka dem. Där vi vill spela en snabb fotboll också. Så möjligheterna finns absolut, men det gäller att toppa allting och komma väl förberedda. Vi har ju tappat spelare. Det blir en jäkla utmaning, men inte omöjligt.

Nu sitter vi på Idrottsmuseet, bara två meter från Gunnar Grens matchtröja från OS-finalen i just London 1948 där Sverige vann guld.

– Det är därför jag sitter och tittar upp där. Just den tröjan kommer jag kanske inte ha …

Tankar runt det?

– Skithäftigt. Det är dit jag vill i sommar. Det är mitt mål. Men man måste ta de närliggande målen också. Och det är att presterar i sitt klubblag, annars kommer man inte dit. Inte ha det för mycket i tankarna, men samtidigt drömma.

Dessutom, vid sidan av ditt eget idrottande, är du lärare på elitidrottsgymnasiet på Kviberg. Hur är det?

– Skitkul. Motiverande verkligen. Jätteduktiga elever. Perfekt att kunna kombinera med det egna. Nu blir det väldigt mycket fotboll.

Tröttnar du aldrig på fotboll?

– Jag gör ju aldrig det. Det är lite jobbigt. Lite skrämmande. Perfekt att kombinera. Jag jobbar måndag, onsdag, fredag. När vi inte har morgonträningar.

Vad ser du i dina träningsgrupper?

– De har kommit väldigt långt i sin utveckling redan nu. Det gör att det är jäkligt intressant att slipa på de här diamanterna som verkligen finns. Det finns en hel del talang och många som man tror på.

Kan du känna igen dig själv?

– Ja, det kan jag.

Vad tänker du då?

– Då blir min roll att vilja hjälpa dem fram. Jag själv varit i situationen när man går på fotbollsgymnasiet, när det blir mycket fotboll. Tre pass i veckan här, fyra pass minst i din klubb. Just balansen, för att behålla glädjen, där kan jag komma in.

Vad är centralt om man skall bli en framgångsrik fotbollsspelare?

– Du måste ju först ha talang. Det ser man ganska tidigt. Samtidigt kan du självklart forma och utveckla spelare till att bli något. Hårt arbete. Du måste vilja mycket. Framför allt vara villig att offra saker. Om jag ser till min egen historia.

Som vad då?

– Som att välja bort. Jag vet ju själv i tonåren … det blir fester och allt sånt där. Jag gick ju inte alls på mycket sånt där. Det var svårt att åka bort på somrarna. Åka bort på resor. Det är lite såna grejor. Jag har aldrig känt att jag har offrat något. Det är mina egna val. Som det ser ut nu så har jag gjort rätt.

Det är inget du sitter och ångrar?

– Nej, absolut inte. Det är sånt jag kan göra när jag lägger av.

Hur länge tänker du spela fotboll?

– Jag vet inte. I och med att hela jag och min kropp är ett renoveringsbegrepp så får kroppen avgöra. Och självklart skall det vara roligt hela tiden. Och det är det fortfarande. Kan du avsluta en säsong och se fram emot en försäsong då är du ganska långt ifrån att lägga av. Då får du det svart på vitt att det är rätt det jag håller på med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.