Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Allt tuffare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden

Unga är en av de grupper som har det svårast att få tag i en bostad på. Dessutom är ettor hårdvaluta i Göteborg vilket gör konkurrensen skyhög. 24-åriga Selma Stuchly har precis köpt en lägenhet och tipsar dig som letar: ¬– Försök att ha is i magen.

Sambandet mellan bostadsmarknaden som helhet och bostadsmarknaden för ungdomar är inte helt tydlig. Oavsett om kommunerna har balans eller obalans på bostadsmarknaden saknas det ofta bostäder för ungdomar. Gruppen unga är blandad, men har som grupp sämre ekonomiska förutsättningar än många andra i den höga konkurrensen om bostäder, framförallt om de små lägenheterna, det visar Bostadsmarknadsenkäten 2016 från Boverket.
24-åriga Selma Stuchly vet hur tufft det är att vara på jakt efter en lägenhet:
– Ett tag var jag på så många visningar utan att det gav något att jag tänkte att det inte skulle bli någon för mig. Det kändes ganska hopplöst, men jag fortsatte leta.
Nu har hon precis köpt en etta i stadsdelen Majorna och är nöjd.
– Tack vare att jag hade möjligheten att gå in med en kontantinsats genom fina föräldrar så fick jag ta ett lån från banken och kunde köpa en riktigt fin lägenhet, priset var dessutom hyggligt, säger Selma Stuchly, som köpte sitt nya hem genom Fastighetsbyrån.

Fram till nu har hon bott utomlands och tillsammans med olika kompisar i stan.
– Det ska bli riktigt skönt att ha något eget.

Planen var att köpa innan amorteringskravet trädde i kraft i början av juni, men den rätta lägenheten dök inte upp och Selma bestämde sig för att ha lite is i magen.
– Innan sommaren var det väldigt hetsigt, alla ville köpa och sälja samtidigt. Det var bra att avvakta, amortering är ju trots allt ett sätt att spara. Jag har en fast inkomst och avgiften på lägenheten är låg så det går bra för mig, säger hon och fortsätter:
– Mitt bästa tips till dig som letar är att ha is i magen, om du har möjlighet, vänta tills du får rätt feeling. Man vet när det är rätt.

Åke Åkerman, är mäklare på Fastighetsbyrån och håller med om att man ska ta det lugnt och har ett annat användbart tips:
– Generellt kan det vara bra att leta efter en bostad i områden som man inte tänkt sig från början, det vidgar ens möjligheter och ökar chanserna att hitta ett bra boende.

En annan viktig sak att ha med sig i bostadsjakten är att man bör höra av sig så fort man ser att en intressant lägenhet dyker upp på Hemnet.

– När konkurrensen är hög försvinner många lägenheter innan en ordinarie visning. Hör av dig till den ansvariga mäklaren så fort du kan och visa att du är genuint intresserad och fråga om det är aktuellt med en förhandsvisning, säger Åke Åkerman.