Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allt fler vårtecken i Göteborg

Vårens första blåsippa är många nu. Så visst är våren här efter en ovanligt mild vinter. Den kom närmare bestämt i lördags.

Enligt meteorologerna är våren här när medeltemperaturen legat över 0 grader sju dygn i sträck. Det hade den gjort i lördags i större delen av Götaland. Det betyder att vi haft vårtemperaturer sedan den 15 februari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett annat vårtecken är blåsippan.

"Vårens första blåsippa", rapporterar Pia Grönbäck som tog en bild på den i söndags då den blommade i Ramhulta.

Från några håll i landet har blommande blåsippor rapporterats redan den 17 februari, till exempel från Dals Rostock.

Många fåglar har också dykt upp de senaste dagarna - lärkor och vipor, sångsvanar och gäss. Småfåglarna sjunger.

Denna vår har kommit tidigare än vanligt efter en vinter som varit mildare än vanligt.

- Hittills har temperaturen i februari legat fyra till fem grader över det normala i Göteborgsområdet, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Varmare än normalt

I januari var temperaturen i genomsnitt ett par grader varmare än normalt, trots några dagars kyla.

Det är ändå inte värmerekord. Vintern 2008 var än mildare och ändå inte rekord. De milda vintrarna har alltså blivit vanligare medan de riktigt kalla inte slagit rekordet från krigsvintern 1942.

Det finns de som glädjer sig åt den milda vintern och tidiga våren:

Elpriserna har varit de lägsta på många år till glädje för de konsumenter som inte bundit sig till fast pris över vintern. De kan ha tjänat flera hundralappar.

Sparat har vi också gjort på kläder och vinterprodukter, åtminstone om man får tro handlarna som inte gjort så bra affärer som de hoppats.

- Vi hade det mildaste vädret jag kan påminna mig under ett fjärde kvartal, vilket slog hårt mot försäljningen av vinterprodukter inom särskilt sport och fritid, sa Torsten Jansson, vd för New Wave då han presenterade företagets bokslut för fjärde kvarttalet.

- Den uteblivna vintern slog hårt mot de väderberoende branscherna i detaljhandeln, såsom kläder och skor, sa Lena Larsson, vd på Handelns utredningsinstitut efter en mild december.

Det har inte blivit bättre av en fortsatt mild vinter.

Å andra sidan har den milda vintern, enligt Handelns utredningsinstitut, ökat försäljningen i några branscher: Begagnathandeln - med undantag för vintersportutrustning - ökade liksom försäljningen av tv-spel och surfplattor. Vädret antogs vara orsak till att människor valde att stanna inomhus, rensa förråden och sälja på blocket, spela tv-spel och surfa på webben.

Men nu är våren här. Meteorologerna säger att mild luft fortsätter att föras upp över landet de närmaste dagarna. Det är dags att gå ut och kolla blåsippsbacken och titta efter tussilago.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.