Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allt fler unga söker till Bup

Allt fler söker hjälp inom barn- och ungdomspsykiatrin.Framför allt är det personer med adhd och anorexia som vänder sig dit.

Inom Stockholms läns landsting ökade antalet barn och ungdomar (0-17 år) som sökte till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) från 4 procent 2009 till 4,9 procent två år senare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi har gjort stora satsningar med både pengar och personal på ungdomspsykiatrin för att möta en ökad efterfrågan, säger Richard Sjöberg, pressinformatör inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till TT. -Det har inneburit att tillgängligheten ökat men det går också snabbare att få en tid.

I Göteborgsområdet är situationen likartad och där har, enligt Göteborgs-Posten, aldrig tidigare så många barn och unga sökt hjälp hos Bup.

Ökningen förklaras med större kunskap och att fler söker vård, snarare än att adhd eller ätstörning har ökat i sig.

-Mellan tio och femton procent av alla ungdomar har psykiatriska problem. -Varken adhd eller anorexi har ökat i sig, men benägenheten att söka vård är större, säger Elisabet Wentz, docent vid Göteborgs universitet, till Göteborgs-Posten.

Till barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg och södra Bohuslän sökte sig 2 781 personer i fjol, vilket är mer än 700 fler än för två år sedan.