Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allt fler fakturabluffar

Bluffakturorna i Västra Götaland har ökat med 69 procent i augusti. Många av bedragare kommer från Göteborgstrakten.

Enligt Dick Malmlund som driver säkerhetsföretaget Varningsinfo har bluffbolagen på senare tid inriktat sig på skogsägare och lantbrukare. Ofta handlar det om gratisannonser som bedragarna påstår har gått över i en betaltjänst. Kravet är betalning på 1000 kronor i månaden i ett 24-månaders avtal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Om du får ett sådant samtal, begär att få avtalet skriftligt. Betala inget, utan bestrid kravet.

Statistiken bygger på antalet polisanmälningar i augusti men det finns ett stort mörkertal, folk som betalar för att inte hamna i kronofogdens register. En del har fått erbjudande att betala 11 000 kronor i stället för 24 000 och gör det för att slippa oroa sig, säger Dick Malmlund.

- Många som utsätt för den här typen av bedrägerier är äldre som inte vågar låta bli att betala. Vi får många samtal från deras anhöriga som undrar hur de ska agera.

Bluffbolagen kommer till stor del från Västra Sverige.

- Det är inhemsk organiserad kriminalitet som ligger bakom. Några med anknytning till narkotikahandel. Jag bedömer att minst en tredjedel av bluffbolagen kommer från Västsverige.

Andra blufftjänster som bedragarna försöker sälja in är mobilabonnemang som inte ens har täckning där de bor. En lantbrukare blev pålurad 100 liter kakelrengöring för toaletter och badrum. Problemet var bara att han allt han hade var ett enda utedass.

På Svensk Handels hemsida läggs nya bluffbolag ut dagligen. De senaste är Arcade World SA, Iman Assistent, Gulasidan. org, Nummerupplysningen och Sökmotorbyrån Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.